Tīmeklis dusmīgs uz deputātiem - par valsts budžetu lems "līdz krīt" (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeima. Ilustratīvs attēls.
Saeima. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas deputātu vairākums trešdien vakarā noraidīja opozīcijas deputātu priekšlikumu ārkārtas sēdi, kurā tiek izskatīts nākamā gada budžets, pārtraukt līdz ceturtdienas plkst.9.

Opozīcijas deputāti ierosināja izsludināt ārkārtas sēdes pārtraukumu līdz nākamās dienas rītam. Deputāts Ivars Zariņš (S) skaidroja, ka 11 stundu darbs ceturtdien ir pietiekams un normāli būtu pie darba atgriezties rīt no rīta. Par opozīcijas deputātu priekšlikumu nobalsoja 32 deputāti, savukārt 56 parlamentārieši nobalsoja pret pārtraukuma izsludināšanu.

Pēc nepilnām desmit minūtēm cita opozīcijas deputātu grupa iesniedza identisku priekšlikumu, rosinot pārtraukt sēdi, to atsākot rīt plkst.9. Arī šis balsojums noslēdzās ar priekšlikuma noraidīšanu, 33 deputātiem balsojot par, bet 57 parlamentāriešiem balsojot pret.

Opozīcija rosināja arī trešo balsojumu par pārtraukumu līdz 14.novembrim plkst.9, kas arī tika noraidīts. Par pārtraukumu balsoja 30 deputāti un pret bija 56 parlamentārieši. Deputāts Aldis Gobzems pārmeta koalīcijai nedomāšanu par Saeimas ēdnīcas personālu, kuri visu laiku ir "uz kājām", kā arī norādīja uz Darba likuma nosacījumiem par to, ka darba laikam jābūt ierobežotam.

2020.gada budžeta projekta izskatīšanas gaitā pārtraukums tiks izsludināts, bet vēl nav zināms cikos, sacīja "KPV LV" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Pucens. Par to, kā rīkoties, vēl spriedīšot koalīcija, norādīja politiķis. Pucens uzskata, ka visu nakti strādāt nevajadzētu.

Ilgstošas Saeimas sēdes nav nekas neparasts, ņemot vērā, ka citās valstīs sēdes ilgstot pat vairākas dienas, šādu viedokli pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), piebilstot, ka viņš respektē deputātu lēmumus par sēžu ilgumu. 

Jautāts, vai ilgas parlamenta sēdes, kur par budžeta jautājumiem tiek lemts jau naktī, rada pozitīvu iespaidu par likumdošanas kvalitāti, Kariņš norādīja, ka tas, kā strādāt, ir Saeimas lēmums. "Es kā Saeimas deputāts atceros, ka, piemēram, parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) sēdes ilgušas līdz vēlam vakaram," sacīja premjers.

Saeimas ārkārtas sēdes darbakārtības beigās ietverts arī Kariņa ziņojums par valdības paveikto, par ko jārunā ne tikai premjeram, bet arī ministriem.

Budžeta paketes izskatīšanu Saeima sāka trešdien plkst.9.

Patlaban izskan dažādas versijas par to, cikos sēde vai vismaz tās daļa varētu noslēgties. Daļa deputātu norādīja, ka jārēķinās ar to, ka sēde nebeigsies agrāk par plkst.22, savukārt citi politiķi izsaka minējumu, ka sēde varētu ievilkties arī pēc pusnakts.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu