Pabriks: Interese par Latvijas militārajiem objektiem ir vidēji augsta (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks Foto: Edijs Pālens/LETA

Patlaban svešu un nepiederošu personu aizdomīga interese par Latvijas militārajiem objektiem, izmantojot dažādas izpētes metodes, tostarp dronus, ir vērtējama kā vidēji augsta, sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Pabriks pastāstīja, ka izlūkošanas pasākumi no Krievijas puses kopumā pastiprinās. Tāpat izlūkošanu veic citas valstis, kuras gan viņš neminēja. Šī izlūkošana tiek veikta, piemēram, tehnoloģiskajā jomā.

Ministrs atklāja, ka militāro objektu tuvumā ir konstatēta aizdomīgu dronu pārvietošanās, līdz šim aizturēti vairāki dronu operatori un patlaban notiek izmeklēšana.

"Es konkrētāk neminēšu, taču ir bijuši gadījumi, kad dronu operatoru veiktās darbības rada aizdomas par viņu saistību ar izlūkošanu. Ja runājam par droniem, tad ne visus objektu tuvumā konstatētos dronus varam saistīt ar izlūkošanu. Nevienam nav spēkos 100% noķert visus dronus un to operatorus. Mūsu uzdevums nav vienmēr notriekt dronu, bet notvert operatoru un noskaidrot, kādu informāciju mēģināts ievākt," norādīja ministrs.

Aizdomīga nepiederošu personu interese konstatēta Ādažu bāzes un citu objektu tuvumā. Pāri bāzes vārtiem gan neviens nerāpjas, piebilda ministrs. "Mēs neesam bezzobaini, taču jautājums, protams, ir par pierādīšanas procesu," piebilda ministrs.

Ministrs skaidroja, ka ārvalsts izlūkdienesta pārstāvju pieķeršana nenozīmē, ka kāds ir jānotver un jānotiesā. Ir arī citas metodes, piemēram, personu izraidīšanas, par kurām plaši netiek runāts. Izraidīšana ir viena no metodēm, kā Latvija kontrolējot ārvalstu izlūkdienestu personāla klātbūtni mūsu valstī, apgalvoja politiķis.

Pabriks uzskata, ka Latvijā nepieciešamas likumdošanas izmaiņas, lai ieviestu dronu identifikāciju. Tas ir ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas jautājums. "Arī virs manas mājas ir konstatēts drons, un tie nebija kaimiņi, kas vēlējās ieskatīties manos logos," piebilda ministrs.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu