Reirs: Lēmums samazināt bezdarbnieka pabalsta ilgumu ir kompromiss (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrs Jānis Reirs uzrunā klātesošos partijas"Vienotība" kongresā Spīķeru koncertzālē.
Finanšu ministrs Jānis Reirs uzrunā klātesošos partijas"Vienotība" kongresā Spīķeru koncertzālē. Foto: Zane Bitere/LETA

Lēmums samazināt bezdarbnieka pabalsta ilgumu par vienu mēnesi ir kompromiss, pamatojot šādu soli, šodien Saeimas ārkārtas sēdē, kas veltīta nākamā gada budžeta paketes izskatīšanai, sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Reirs pastāstīja, ka panāktais rezultāts ir kompromiss, jo sākotnējais variants esot bijis cits - pabalsta ilguma samazināšana līdz sešiem mēnešiem, vienlaikus apsverot iespēju atsevišķām kategorijām tādu nemaz nepiešķirt. Ministrs skaidroja, ka sociālajās iemaksās iezīmēta virkne "ļoti pamatīgu lietu", piemēram 1% veselības aprūpei.

Ministrs skaidroja, ka samazinoties bezdarbnieka pabalsta līdzekļiem, slimības pabalstam tie pieaugs par 30 miljoniem eiro. "Pēc [opozīcijas] loģikas būtu jāpalielina slimības pabalstiem nodoklis, bet mēs šādu ceļu neiesim. Māmiņu algām arī nav palielināts sociālais nodoklis ne par vienu procentu. Tāpēc pieņemti citi līdzsvarojošie mehānismi, lai nodrošinātu visu nozaru darbību," sacīja Reirs.

Kā ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā lemj par grozījumiem likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumā", kas paredz no deviņiem līdz astoņiem kalendārajiem mēnešiem samazināt bezdarbnieka pabalsta izmaksas ilgumu.

Grozījumi arī paredz veikt izmaiņas bezdarbnieka pabalsta apmērā, samazinot izmaksājamo bezdarbnieka pabalsta proporciju par trešo mēnesi no pilna apmēra uz 75%, par piekto un sesto mēnesi no 75% uz 50% un par septīto un astoto mēnesi no 50% uz 45% no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta.

Pret šo ieceri asi iebildusi Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS).

Kā apgalvo Labklājības ministrijā (LM), izmaiņas paredzētas, lai motivētu ātrāku un efektīvāku atgriešanos darba tirgū un pilnvērtīgu iekļaušanos sociālās apdrošināšanas sistēmā.

Pārskatot bezdarbnieku pabalstu politiku, tika rasti finanšu līdzekļi, lai paaugstinātu minimālo vecuma pensiju aprēķina bāzi līdz 80 eiro un personām ar invaliditāti no bērnības līdz 122,69 eiro, savukārt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu personām ar invaliditāti līdz 80 eiro un valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu personām ar invaliditāti no bērnības līdz 122,69 eiro.

LM uzsvēra, - ierobežota finansējuma apstākļos izmaiņas bezdarbnieka pabalsta izmaksā ir iespēja daļēji finansēt politikas plānošanas dokumentā "Plāns minimālo ienākumu līmeņa pilnveidošanai 2020.-2021.gadam" noteiktos pasākumus.

Valsts sociālās apdrošināšanas apkopotā statistika liecina, ka septembrī vidējais izmaksātais bezdarbnieka pabalsts bija 356 eiro. Pārējos šī gada mēnešos tas nav pārsniedzis šo summu Septembrī bezdarbnieka pabalstu saņēma 32 146 cilvēku, savukārt reģistrēto bezdarbnieku mēneša beigās bija 52 595.

Tikmēr Nodarbinātības valsts aģentūras dati liecina, ka oktobra beigās Latvijā bija 52 651 reģistrēts bezdarbnieks, bet aģentūrā bija reģistrētas 31 700 brīvas darba vietas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu