Honkongā protestētāji bloķē ceļus un skolas

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pret valdību noskaņotie protestētāji ceturtdien ceturto dienu pēc kārtas paralizējuši daļu Honkongas, liekot slēgt skolas un bloķējot autoceļus, kā arī citus satiksmes savienojumus, lai traucētu ikdienas gaitas starptautiskajā finanšu centrā. 

Simtiem protestētāju pusdienu pārtraukumā ieņēmuši ceļus Centrālajā biznesa rajonā, kur atrodas daži no pasaulē dārgākajiem nekustamajiem īpašumiem. 

Daudzi bija tērpušies lietišķā apģērbā un aizklāja sejas ar aizliegtajām maskām, kad devās gājienā pa galveno ielu, kas savieno luksusa iepirkšanās centrus ar spožiem debesskrāpjiem. 

Tāpat simtiem protestētāju veidoja barikādes pie iecienīta iepirkšanās centra Honkongas salas austrumos, ceļu aizsprostojot ar satiksmes regulēšanas konusiem un oranžiem norobežojumiem. 

Dažiem rokās bija plakāti ar uzrakstiem "Atbrīvot Honkongu, mūsu laika revolūcija" un "Par Honkongu", kas kļuvuši par protestu kustības saukļiem. 

Ostas apkaimē melnā tērpti protestētāji un studenti turpināja bloķēt galvenos ceļus, bet policija ceturtdienas rītā raidīja asaru gāzi pie ostas tuneļa, lai mēģinātu demonstrantus padzīt.  Ceļi ir norobežoti ar ķieģeļiem un citiem priekšmetiem, izraisot plašus sastrēgumus. 

Tūkstošiem studentu izveidojuši barikādes vairāku universitāšu kompleksos, nodrošinoties ar pārtiku, ķieģeļiem, degbumbām un citiem paštaisītiem ieročiem. Savukārt desmitiem policistu ceturtdienas rītā pulcējās pie vairākām augstskolām. 

Simtiem Honkongas Politehniskās universitātes studentu ar gāzmaskām gatavojās konfrontācijai ar policiju, kā arī uz zemes izlējuši litriem cepamās eļļas, lai traucētu policistu ieiešanu ēkās. 

Daudz pilsētnieku pulcējas metro stacijās, cenšoties nokļūt darbā, ko apgrūtina vairāku metro maršrutu slēgšana un autoceļu bloķēšana. 

Pēdējās nedēļas laikā protestētāji ir dedzinājuši automašīnas un ēkas, ar degbumbām apmētājuši policijas iecirkņus un vilcienus, demolējuši iepirkšanās centrus, vardarbībai sasniedzot augstāko līmeni vairāk nekā piecus mēnešus ilgušajos protestos. 

Sākotnējais protestu cēlonis jūnijā bija likumprojekts par aizdomās turamo izdošanu Ķīnai, taču protesti strauji pārauga plašākā kustībā, kas iestājas par demokrātiskām reformām.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu