Dānijā un Zviedrijā pēc viendzimuma laulību legalizācijas krītas homoseksuāļu pašnāvību skaits (2)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kopš Zviedrijā un Dānijā tika legalizētas viendzimuma laulības, gandrīz uz pusi sarucis pašnāvību skaits homoseksuālu vīriešu un sieviešu vidū, aprēķināts jaunā pētījumā.

Pētījuma autori ir Dānijas Pašnāvību novēršanas institūts un Stokholmas Universitāte.

Salīdzinot datus par laika posmu no 1989. līdz 2002.gadam un no 2003. līdz 2016.gadam, homoseksuāļu izdarītais pašnāvību skaits samazinājies par 46%. Tomēr homoseksuāli cilvēki, neatkarīgi no attiecību statusa, tik un tā izdara pašnāvību biežāk nekā heteroseksuāļi.

Pētnieki uzskata, ka homoseksuāļu pašnāvību skaita samazinājums visdrīzāk saistīts ar labvēlīgāku sabiedrības attieksmi.

"Būt precētam - tā ir aizsardzība pret pašnāvību," aģentūrai "Reuters" norāda Dānijas Pašnāvību novēršanas institūta pētniece Anete Erlangsena. "Viendzimuma laulību legalizācija un citi atbalstoši juridiskie mehānismi varētu mazināt stigmu, ar ko dzīvo seksuālās minoritātes."

Apskatītajos laika periodos heteroseksuālu precētu pāru vidū pašnāvību rādītāji kritušies par 28%.

1989.gadā Dānija kļuva par pirmo valsti pasaulē, kur viendzimuma pāriem tika atļauts reģistrēt partnerattiecības. Zviedrijā šāds likums tika pieņemts 1995.gadā.

Savukārt viendzimuma laulības Zviedrijā tika legalizētas 2009.gadā, bet Dānijā - 2012.gadā.

Patlaban viendzimuma laulības ir likumīgas 27 pasaules valstīs, no kurām 16 atrodas Eiropā.

LGBT+ kopienai piederīgie jaunieši mēģina izdarīt pašnāvību trīsreiz biežāk nekā viņu heteroseksuālie vienaudži. 

Taču precēti homoseksuāļi tik un tā izdara pašnāvību divas reizes biežāk nekā laulāti heteroseksuāļi. Visbiežāk pašnāvības izdara homoseksuālās attiecībās esoši vīrieši.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu