Vācijā nevakcinēti bērni nevarēs iet bērnudārzā vai skolā

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas parlamenta apakšpalāta pieņēmusi likumu, kas paredz, ka no nākamā gada 1.marta visiem bērniem bērnudārzos un skolās būs obligāti jābūt vakcinētiem pret masalām. 

Par likumprojektu balsoja 459 Bundestāga deputāti, 89 bija pret, bet 105 atturējās. 

Likums noteic, ka vecākiem, mainot bērna skolu vai bērnudārzu, ir jāpierāda, ka bērns ir saņēmis vakcīnu pret masalām. Ja vecāki to nevarēs pierādīt, viņiem draudēs sods līdz 2500 eiro. 

Bērniem, kas jau ir uzņemti bērnudārzā vai skolā, līdz 2021.gada 31.jūlijam būs jāpierāda vakcinēšanās fakts. 

"Aizsardzība pret masalām ir bērnu aizsardzība,"

sacīja Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns, piebilstot, ka jaunais likums tiks attiecināts arī uz bērnudārzu, skolu, veselības aprūpes iestāžu un patvēruma meklētāju izmitināšanas vietu darbiniekiem. 

Masalas, kam ir raksturīgs drudzis un nelieli sarkani plankumi, parasti izraisa tikai vieglus simptomus, tomēr šī slimība ir viens no galvenajiem mazu bērnu mirstības cēloņiem pasaulē. 

Masalu vīruss izplatās pa gaisu, inficētajiem klepojot vai šķaudot, vai tiešos kontaktos ar inficētajiem cilvēkiem. Masalas ir ļoti lipīga slimība.

Saslimšanu ar masalām iespējams efektīvi novērst ar vakcīnu palīdzību, taču ANO Pasaules veselības organizācija (PVO) šogad brīdinājusi, ka vakcinēšanās rādītāji kļūst arvien sliktāki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu