Arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju svin Neatkarības dienu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
11.novembra krastmalā pie Rīgas pils mūra tiek aizdegtas svecītes Lāčplēša dienā un Bermontiādes 100.gadadienā.
11.novembra krastmalā pie Rīgas pils mūra tiek aizdegtas svecītes Lāčplēša dienā un Bermontiādes 100.gadadienā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Šogad 47% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem uzskata, ka pēdējo gadu laikā sabiedrībā ir palielinājusies Latvijas Republikas Proklamēšanas dienas - 18.novembra - svētku nozīme, liecina konsultāciju kompānijas "Kantar" veiktais pētījums.

Viedoklim, ka Latvijas neatkarības dienas svētku nozīme palielinās, pilnībā piekrituši 11% respondentu, bet drīzāk piekrituši 36%. Savukārt pretējās domās ir nedaudz vairāk nekā trešā daļa jeb 36% iedzīvotāju.

Aizvadīto sešu gadu laikā pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kuri uzskata, ka pēdējo gadu laikā sabiedrībā ir palielinājusies 18.novembra svētku nozīme. 2013.gadā tā uzskatīja 41% iedzīvotāju.

Kā pieļauj aptaujas veicēji, potenciāli šis pieaugums ir skaidrojams ar plašo valsts simtgades svinēšanu, kas ilgst un vēl ilgs vairākus gadus, kā rezultātā pieaug sabiedrības saliedētība un kopīga svētku svinēšana.

Šogad 42% Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 60 gadiem ir norādījuši, ka 18.novembri svin, apmeklējot pasākumus klātienē, piemēram, karaspēka parādi un salūtu. Savukārt 35% respondentu svētku dienu izmantojot kā parastu brīvdienu.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šogad ir būtiski - par 8 procentpunktiem - samazinājies to iedzīvotāju skaits, kuri 18.novembri solās izmantot kā parastu brīvdienu. Iepriekšējos gados šādu atbildi sniedza 43% iedzīvotāju.

Salīdzinoši bieži iedzīvotāji arī norādījuši, ka 18.novembri atzīmē, svinot svētkus kopā ar radiem un draugiem. Tā atbildējuši 25% respondentu. Savukārt 25% iedzīvotāju svētkus svinot, skatoties 18.novembrim veltītos raidījumus televīzijā. 3% iedzīvotāju norādījuši, ka 18.novembris viņiem ir darba diena. Savukārt 9% respondentu norādījuši, ka 18.novembri nesvin vispār. 1% iedzīvotāju nav snieguši konkrētu atbildi šajā jautājumā.

Gados jaunāki iedzīvotāji, vecumā no 18 līdz 29 gadiem, salīdzinoši retāk norāda, ka vēro 18.novembrim veltītos raidījumus televīzijā, bet salīdzinoši biežāk, ka apmeklē 18.novembrim veltītos pasākumus klātienē.

Arī iedzīvotāji ar augstākiem personīgajiem ienākumiem - 1001 eiro un vairāk - un ar augstākiem ienākumiem uz vienu ģimenes locekli - 701 eiro un vairāk - salīdzinoši biežāk norāda, ka apmeklē 18.novembrim veltītos pasākumus klātienē.

Latvieši salīdzinoši biežāk norāda, ka svin svētkus kopā ar radiem, draugiem un vēro 18.novembrim veltītos raidījumus televīzijā, savukārt cittautieši - izmanto šo dienu kā brīvdienu un to nesvin.

Pētījumu un konsultāciju kompānija "Kantar" laikā no 2019.gada 5.novembra līdz 7.novembrim ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujāja 800 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem. Izlase ir reprezentatīva 1,2 miljoniem Latvijas iedzīvotāju attiecīgajā vecumā.

Foto: Krastmalā aizdedz svecītes Latvijas varoņu piemiņai

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu