Aizsardzības ministrs aicina pieminēt Latvijas ģenerāli Jāni Kureli un viņa vadītos "kureliešus"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.
Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Foto: Evija Trifanova/LETA

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) aicina pieminēt Latvijas ģenerāli Jāni Kureli un viņa vadītos "kureliešus", kuri pirms 75 gadiem Otrā pasaules kara laikā cīnījās gan pret nacistisko Vāciju, gan pret Padomju Savienību, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

"Kurelis atsāka cīņu par Latvijas neatkarību laikā, kad šāda ideja varēja likties bezcerīga. Taču ar savu rīcību un mīlestību pret dzimteni viņš iedvesmoja arī citus, kas pierāda latviešu nezūdošo vēlmi dzīvot brīvā un neatkarīgā Latvijā," norāda Pabriks.

Ministrs uzsver, ka mūsdienās nedrīkst aizmirst par brīvības un neatkarības augsto cenu. "Mūsu senči ir pretojušies apspiešanai un krituši, lai turpmākās paaudzes varētu dzīvot brīvā Latvijā. Viņu mērķis bija cēls, un neatlaidība - apbrīnojama," norāda Pabriks.

Pirmajā pasaules karā Kurelis aktīvi piedalījās karadarbībā, savukārt Otrā pasaules kara laikā uzņēmās vadīt militāro vienību ("kureliešus"), kura par savu mērķi izvirzīja cīņu par neatkarīgu Latviju, nepakļaujoties nevienai no okupācijas varām. Tai vietā "kurelieši" nodibināja sakarus ar Latvijas Centrālo padomi, kas ar memorandu pieprasīja nekavējoties atjaunot Latvijas Republikas suverenitāti. 1944.gada 14.novembrī vācu vienības negaidīti uzbruka un arestēja "kureliešu" vienības komandierus.

Kureli un astoņus viņa štāba virsniekus arestēja un nodeva tiesai, vēlāk Kureli aizsūtīja uz Vāciju. Kurelis ar ģimeni 1951.gadā emigrēja uz Čikāgu, kur mira 1954.gada 5.decembrī.

2012.gadā Pabriks piedalījās piemiņas brīdī, kas tika veltīts Kurelim, un nolika ziedus viņa atdusas vietā Čikāgā. Pasākuma laikā tika atklāta arī Latvijas Okupācijas muzeja uzstādītā piemiņas plāksne, uz kuras rakstīts: "Pat tumšākajos brīžos nenodzisa cerība, ka reiz Latvija atkal būs brīva."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu