Samazinājusies "Luminor Bank" peļņa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Nordea" un "DNB" apvienotā banka "Luminor Bank".
"Nordea" un "DNB" apvienotā banka "Luminor Bank". Foto: Ieva Leiniša/LETA

Igaunijas "Luminor Bank" peļņa šogad deviņos mēnešos bija 49,965 miljoni eiro, kas ir 2,4 reizes mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina bankas publiskotā informācija.

Tostarp bankas peļņa 2019.gada trešajā ceturksnī bija 16,887 miljoni eiro, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo ceturksni ir kritums 2,6 reizes.

"Trešajā ceturksnī "Luminor" darbības rezultātus turpināja ietekmēt ārkārtas un pārstrukturizēšanas izmaksas, kas saistītas ar transformācijas procesa paātrināšanu, lai nodrošinātu pāreju uz arvien labākas klientu pieredzes veidošanu, tehnoloģisko platformu konsolidāciju, biznesa apmēru optimizāciju, piedāvāto produktu un pakalpojumu portfeļa vienkāršošanu," teikts pārskatā.

Kopējie bankas darbības izdevumi trešajā ceturksnī bija 71,4 miljoni eiro kas ir par 17,3 miljoniem eiro vairāk nekā gadu iepriekš. "Darbības izdevumus galvenokārt noteica transformācijas izmaksas un aizdevumu neto vērtības samazinājums. Ārkārtas izdevumi trešajā ceturksnī sasniedza 22,2 miljonus eiro, ko pamatā veidoja informācijas tehnoloģiju (IT) izdevumi - 80%, tiem seko pārējās transformācijas izmaksas - 12% un personāla izdevumi - 8%. Ārkārtas izdevumi bija par 4,1 miljoniem eiro lielāki nekā iepriekšējā ceturksnī, 2,3 miljoni eiro tika novirzīti IT tehnoloģiju attīstībai," teikts vadības ziņojumā.

Bankā aģentūrai LETA norādīja, ka trešajā ceturksnī būtiskākais notikums bija bankas akciju pārdošanas procesa pabeigšana – "Blackstone" pārvaldītais privātā kapitāla investīciju fondu konsorcijs iegādājās bankas akciju kontrolpaketi 60% apmērā.

""Luminor" trešajā ceturksnī turpināja darbu pie maksājumu infrastruktūras un informācijas sistēmām, lai tās atdalītu no līdzšinējām mātesbankām. Šajā periodā esam noslēguši arī pirmo klientu datu pārnešanas posmu - Latvijā un Lietuvā ap 24% no aktīvo klientu, kuri iepriekš bija "Nordea" klienti, dati tika pakāpeniski pārnesti uz vienoto platformu. Tas tuvina mūs mērķim nonākt pie neatkarīgas maksājumu infrastruktūras. Šobrīd esam ļoti labā pozīcijā, lai turpinātu realizēt mūsu plānus kopā ar "Blackstone", kas ir lieliski piemērots partneris šajā sarežģītajā pārmaiņu procesā," atzīmēja "Luminor" valdes priekšsēdētājs Erki Rāzuke.

Savukārt "Luminor Bank" filiāles Latvijā vadītāja Kerli Gabrilovica norādīja, ka Latvijā pieaudzis "Luminor" piesaistīto noguldījumu apmērs, sasniedzot 2,75 miljardus eiro, tostarp mājsaimniecību noguldījumi pieauguši par 5%, bet biznesa klientu noguldījumi - par 9%.

Tāpat Gabrilovica informēja, ka banka kļuvusi aktīvāka kreditēšanas tirgū. "Luminor" kredītportfelis Latvijā sasniedzis 3,18 miljardus eiro, tostarp 52% aizdevumu izsniegti mājsaimniecībām. "Arī nākamajā gadā plānojam aktīvi turpināt kreditēšanu," viņa piebilda.

Bankas publiskotā informācija arī atklāj, ka 2019.gada 30.septembrī "Luminor Bank" bija kopumā apmēram 955 000 klientu, tostarp Latvijā - apmēram 235 000, Igaunijā - apmēram 136 000, bet Lietuvā - apmēram 584 000.

Jau vēstīts, ka 2017.gada oktobrī Baltijas valstīs darbu sāka "Nordea Bank" un DNB apvienotā banka "Luminor Bank", savukārt šogad janvāra sākumā tika pabeigta Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" pārrobežu apvienošana, bankai turpinot darbību ar centrālo biroju Igaunijā un filiālēm Latvijā un Lietuvā.

2018.gada septembrī tika paziņots, ka par "Luminor Bank" stratēģisko investoru kļūs ASV investīciju kompānija "Blackstone", ieguldot miljardu eiro. Darījumā "Blackstone" iegādājās 60% "Luminor Bank" akciju un kļuva par vairākuma akciju īpašnieku līdzās bankas līdzšinējiem akcionāriem "Nordea Bank" un "DNB Bank", kuriem katram šobrīd piederēs 20% akciju. Vienlaikus "Blackstone" un "Nordea Bank" noslēguši papildu vienošanos par "Nordea" 20% akciju pārdošanu tuvāko gadu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu