Pētījums: sirds apstāšanās ir nāvējošāka brīvdienās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Publiskais defibrilators
Publiskais defibrilators Foto: pixabay.com

Pētnieki saka, ka iespēja sagaidīt palīdzību un izdzīvot pēc sirdsdarbības apstāšanās ir lielāka darbadienās nekā brīvdienās.

Kā vēsta “UPI”, pētījumā zinātnieki izanalizēja datus, kas iegūti no gandrīz 3000 pacientiem visā pasaulē, kuri ir cietuši no sirdsdarbības apstāšanās ārpus slimnīcas un tika dzīvināti ar publiski pieejamu defibrilatoru.

Kopumā 27 procenti no pacientiem izdzīvoja līdz ieradās ātrā palīdzība, bet, ja sirds apstāšanās norisinājās no plkst. 12 sestdienas rītā līdz svētdienas pusnaktij, pacientiem bija par 20 procentiem mazāka iespēja izdzīvot, līdz ieradās ātrā palīdzība, nekā darbdienās.

Iespēja izdzīvot zemāka bija arī vecākiem cilvēkiem un tiem, kuriem sirdsdarbības apstāšanās notika mājās.

“Bieži tiek teikts, ka sirds var pēkšņi apstāties ikvienam, jebkur un jebkurā laikā. Pētījuma rezultāti liecina, ka tagad ir iemesls labāk apmācīt cilvēkus un palielināt publisko defibrilatoru skaitu,” komentēja pētījumā galvenā autore Hanna Torneja.

Lielāka iespēja nomirt nedēļas nogalē ir tāpēc, ka cilvēki retāk ir publisko defibrilatoru tuvumā, kā arī ir mazāka iespēja, ka blakus būs kāds, kas var palīdzēt.

Pētījums tiks prezentēts Amerikas Sirds asociācijas ikgadējā sanāksmē Filadelfijā, no 16. līdz 18. novembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu