Vēlēšanas Baltkrievijas tradīcijās: opozīcijas nepielaišana, neslēpti pārkāpumi (29)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Svētdien Baltkrievijā notiek parlamenta vēlēšanas. Tomēr nekādas reālas izmaiņas valsts politikā tās nenesīs - galvenie opozīcijas kandidāti pie tām netiek pielaisti un jau iepriekšējā balsošanā atklājušies pārkāpumi, vēsta aģentūra AP. Parlamenta vēlēšanas būs "ģenerālmēģinājums" nākamgad gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kuru iznākums diez vai sagādās pārsteigumu.

Aleksandrs Lukašenko jau ceturtdaļgadsimtu ar dzelzs dūri pārvalda valsti, kurā dzīvo desmit miljoni cilvēku. Valstī nepiecieš ne reālu opozīciju, nedz arī brīvus medijus, taču politiķi tiek pārvēlēti - lai gan Baltkrievijas vēlēšanas nevarētu nosaukt par brīvām vai godīgām.

Parlamenta vēlēšanās 516 kandidāti cīnīsies par 110 deputātu krēsliem. Opozīcijas deputāti vēlēšanām netika pielaisti ar dažādiem aizbildinājumiem, viens no tiem - "nepamatota valdības kritizēšana".

"Mēs redzam, ka vēlēšanas īsti nepastāv un ka valdība ir tā, kas izlemj, kurš kļūs par parlamenta deputātu," norāda kreisās opozīcijas partijas "Taisnīgā pasaule" politiķis Valērijs Uhnaļevs.

Pašreizējā parlamenta sasaukumā ir tikai divi opozīcijas deputāti. Šī gada vēlēšanās viņiem aizliegts kandidēt. Vēlēšanu komitejas pārstāvji šādu aizliegumu pamatojuši ar tehniskiem iemesliem.

"Valdībai nevajag pat butaforisku opozīciju, jo uzticēšanās esošajam līderim krītas," saka Aļona Anisima, viena no diviem opozicionāriem parlamentā.

"Vēlēšanas vairs ir tikai rituāls, tāpat kā tas bija Padomju Savienībā," teikts Baltkrievijas cilvēktiesību aizstāvības organizācijas "Vjasna"  ("Pavasaris") vadītāja un bijušā politieslodzītā  Aļesja Beļacka paziņojumā.

Baltkrievijas Tautas frontes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Janukevičs ziņu aģentūrai AFP sacījis, ka, domājams, varas iestādes izvēlējušās "jau pazīstamo [vēlēšanu rezultātu] falsifikācijas scenāriju". "Nav runas par to, ka vēlēšanas varētu būt brīvas un godīgas," piebildis Janukevičs. 

Apmēram ceturtā daļa Baltkrievijas vēlētāju nodevuši balsi iepriekšējā balsošanā, kas sākās pirmdien.

Šonedēļ vēlēšanu urnas iecirkņos stāvēja neapsargātas, un kāds neatkarīgais novērotājs iecirknī Brestā nofilmēja, kā sieviete cenšas iestumt urnā pamatīgu kaudzi ar biļeteniem.

Taču vēlēšanu komitejas vadītāja Lidija Jermošina pēc video noskatīšanās pateica vien to, ka novērotājam vajadzētu atņemt akreditāciju. "Nav nozīmes tam, ko saka novērotājs," viņa teica žurnālistiem. "Vissvarīgākā lieta ir vēlēšanu urna. Patiesību nosaka balsu skaitīšana."

Priekšvēlēšanu laiks Baltkrievijā aizritējis bez tikšanās ar vēlētājiem, debatēm televīzijā un vides reklāmām.

Neatkarīgais politikas eksperts Aleksandrs Klaskovskis uzskata, ka Lukašenko uz parlamenta vēlēšanām raugās kā uz nākamgad gaidāmo prezidenta vēlēšanu izmēģinājumu. Lukašenko "kandidēs" uz sesto termiņu prezidenta amatā.

Eiropas Savienība un ASV kritizējušas Lukašenko valdību par opozīcijas apspiešanu un šī iemesla dēļ aplikušas režīmu ar sankcijām. Pēdējos gados gan tās atvieglotas, jo Baltkrievija atbrīvojusi politieslodzītos - tādējādi Lukašenko centās tuvināties Rietumvalstīm laikā, kad kārtējo reizi bija sašķobījušās attiecības ar Krieviju, kura ir Baltkrievijas galvenais sponsors un sabiedrotais.

Uz vēlēšanām 400 novērotājus nosūtījusi Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), kas nevienas vēlēšanas Baltkrievijā kopš 1995.gada nav atzinusi par brīvām un godīgām.

EDSO pagājušajā mēnesī publiskotajā ziņojumā bija teikts, ka Baltkrievijas iedzīvotāji negaida, ka šajās vēlēšanās būs patiesa konkurence, kā arī viņiem ir maz uzticības vēlēšanu procesam.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu