ASV mājsaimniecību kredītu apjoms sasniedzis teju 14 triljonus dolāru (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV mājsaimniecībām pašlaik jārēķinās ar rekordlielām parādsaistībām – tās sasniegušas teju 14 triljoniem (14 000 000 000 000) ASV dolāru. Šo summu veido iedzīvotāju hipotēkas, kredītkartes, studentu aizdevumi un cita veida kredīti, vēsta CNN.

Kā norādījušas Ņujorkas Federālās rezerves, ASV mājsaimniecību parāds šī gada trešajā ceturksnī palielinājies par 0,7%. Šis kāpums iezīmē piecu gadu parādsaistību kāpuma turpinājumu, ko iepriekš veicinājis zemais bezdarba līmenis, augstā patērētāju uzticība un lētās kredītu izmaksas.

Patērētāju parādsaistības, kas pašlaik ir aptuveni 1,3 triljoni ASV dolāru, būtiski pārsniegušas iepriekšējo augstāko parādsaistību līmeni, kas tika sasniegts 2008. gadā. Taisnības labad jāpiebilst, ka šie rādītāji nav koriģēti ne pēc inflācijas, ne pēc citiem ekonomikas faktoriem.

Mājsaimniecību parāds ir pieaudzis par aptuveni ceturto daļu no zemākā līmeņa, kas tika sasniegts pirms aptuveni astoņiem gadiem un sasniedz 12,7 triljonus ASV dolāru.

Hipotēkas joprojām veido nozīmīgu amerikāņu parāda daļu - 9,44 triljonus dolāru. Tas ir par 31 miljardu dolāru jeb 0,3% vairāk nekā otrajā ceturksnī, liecina Ņujorkas Federālās rezerves dati.

Studentu parādsaistības šī gada trešajā ceturksnī pieaugušas par 1.4%, un pašlaik ir 1,5 triljonus dolāru. Kredītkaršu atlikumi trešajā ceturksnī palielinājušies par 13 miljardiem dolāru. Visas šīs parādsaistības, jo īpaši kredītkartes un hipotēkas, sniedz atbalstu patērētājiem lielākajās tēriņu grupās, kas arī veido lielāko daļu no ASV mūsdienu ekonomikas.

Tomēr šo parādu būs grūtāk atmaksāt, it īpaši, ja pasauli piemeklēs ekonomiskās lejupslīdes periods, kad palielināsies bezdarbs. Federālo rezervju priekšsēdētājs Džeroms Pauels trešdien brīdināja, ka biznesa parāds ASV ir "vēsturiski augsts", taču norādīja, ka viņu īpaši neuztrauc patērētāju aizņēmumi.

"Mājsaimniecību kredītsaistību attiecība pret ienākumiem ir zema, salīdzinājumā ar pirmskrīzes līmeni, un pēdējos gados tā ir pakāpeniski samazinājusies," sacīja Pauels, tiekoties ar ASV amatpersonām. Tomēr “Bleakley Advisory Group” konsultatīvās grupas galvenais investīciju speciālists Pīters Bukavars trešdien norādīja, ka atsaukties uz iepriekšējās desmitgades vidu nav pareizākais lēmums, jo tas ir periods, ko raksturo vēsturisks mājokļu burbulis.

Bukavars atzīmēja, ka mājsaimniecību parāds attiecībā pret ienākumiem joprojām ir "daudz augstāks" par pagājušā gadsimta 80. un 90. gadu līmeni.

Tāpat jārēķinās, ka ASV ekonomika ir daudz lielāka, nekā tā bija iepriekšējās desmitgadēs, līdz ar to, valsts ekonomika, iespējams, var apstrādāt lielāku parāda summu nekā iepriekš. Saskaņā ar Sentluisas Federālo rezervju datiem, mājsaimniecību parāda attiecība pret IKP otrajā ceturksnī bija 76%. Tas ir krietni zemāk, nekā gandrīz 100% līmenis, kas sasniegts 2009. gadā.

Viegla nauda iedrošina ņemt kredītus

Aizņēmumu izmaksas ASV pēdējos mēnešos ir samazinājušās, jo Federālās rezerves ir samazinājušas procentu likmes, ar mērķi cīnīties pret ekonomikas lejupslīdi gan pašu ekonomikā, gan pasaulē.

Šie procentu likmju samazinājumi mājsaimniecībām un uzņēmumiem ļauj saņemt lētākus aizņēmumus un pārfinansēt esošos parādus. Šī vieglā nauda var palīdzēt vēl vairāk palielināt ASV iedzīvotāju parādu apjomu.

"Dati liecina, ka mājsaimniecības izmanto zemu procentu likmju vidi, lai aizņemtos," paziņojumā sacīja Ņujorkas Federālo rezervju pētnieks Dongons Lī.

Savukārt Bukavars sacīja, ka klausīties Pauela runas par ASV privātā parāda pieaugumu ir "kā dzirdēt bārmeni, kurš visu nakti ir dzēris dzērienus, un pēc ballītes beigās jautā, kāpēc visi ir piedzērušies".

Ir arī labā ziņa - arvien mazāk amerikāņu iesniedz bankrota pieteikumus. Apmēram 186 000 patērētāju ziņojumam par maksātspēju šī gada trešajā ceturksnī bija pievienota informācija maksātnespēju. Salīdzinot ar laiku pirms gada, šajā pašā periodā 215 000 kredītņēmēji bija uz bankrota robežas.

Tomēr, neskatoties uz vēsturiski zemo bezdarbu, Ņujorkas Federālās rezerves uzskata, ka pasliktinās kredītu apmaksas termiņu pārkāpumi. Tā, piemēram, trešajā ceturksnī 4,8% gadījumu bija kavēts atmaksas termiņš, salīdzinot ar 4.4% otrā ceturkšņa beigās.

Kavēta ir parāda atmaksa aptuveni 667 miljardu dolāru apmērā, to vidū ir arī 424 miljardi dolāru, kas ir ar nopietnu kavējuma termiņu, kas pārsniedz 90 dienas.

Pusotrs triljons dolāru studentu parāda

Studentu parāds joprojām ir sāpīga vieta ASV ekonomikā. Saskaņā ar Ņujorkas Federālo rezervju datiem, aptuveni 11% no ASV studentu parāda bija kavēti vairāk nekā 90 dienas, vai arī par tiem tika noklusēts.

Tieši studentu kredītu jomā ir vissliktākie rādītāji.

Tiek norādīts, ka daļu no šī aizņemšanās apjoma pieauguma ir izraisījusi sīva konkurence, lai kas vilina kredītņēmējus vieglprātīgi aizņemties.

"Aizņēmumu iespējas ir kļuvušas bagātīgākas. Tas attiecas arī uz dažādām procentu likmēm, ko var panākt arī uz kompromisa pamata. Patērētāji nereti aizņemas, nemaz nezinot, kādas būs likmes," “CNN Business” sacīja “Synchrony Keane” izpilddirektore Mārgarēta Kīna.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu