Londonas policija izmeklē uzbrukumu, kurā ievainota Honkongas ministre (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Policija Londonā piektdien paziņoja, ka veic izmeklēšanu par demonstrantu uzbrukumu Honkongas ministrei, kurā viņai tika traumēta roka. 

Honkongas tieslietu ministre Terēze Čena ceturtdienas vakarā gatavojās uzstāties ar lekciju Šķīrējtiesnešu institūtā Londonas centrā esošajā Blūmsberijas laukumā.  

Tomēr Šķīrējtiesnešu institūts norādīja, ka pasākums tiek atcelts, jo, "ieejot ēkā, [Čenai] uzbruka pūlis". Institūts piebilda, ka "tā rezultātā viņa guva rokas traumu". 

Sociālajos medijos izplatīts videomateriāls, kurā redzams, ka Čenu ielenc demokrātiju Honkongā atbalstošu protestētāju pūlis, kas viņai sekojis pa ielām uz Šķīrējtiesnešu institūta galveno biroju. 

Viņa nokrita un tad tika aizvesta projām. 

Ķīna incidentu raksturoja kā "atbaidošu uzbrukumu" un mudināja Londonu garantēt labāku drošību. 

Institūts uzsvēra, ka "vēlas miermīlīgi atrisināt konfliktu un nosoda vardarbības lietošanu, jo īpaši pret Apvienotās Karalistes ciemiņu". 

Londonas policija paziņoja, ka "notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu visus apstākļus" par notikušo. Līdz šim saistībā ar incidentu neviens nav aizturēts. 

Policija nav oficiāli apstiprinājusi Čenas identitāti, bet apliecināja, ka slimnīcā nogādāta sieviete, kas guvusi rokas traumu. 

Honkongā kopš jūnija turpinās demokrātijas aktīvistu protesti

Čena Londonā ieradusies, lai veicinātu Honkongas kā strīdu risināšanas un darījumu noslēgšanas centra reputāciju. 

Viņa ir viena no nepopulārākajām valdības amatpersonām Honkongā. Čena tiek uzskatīta par galveno virzītāju likumprojektam par aizdomās turamo izdošanu Ķīnai, kas bija sākotnējais protestu iemesls. 

Protesti strauji pārauga plašākā kustībā, kas iestājas par demokrātiskām reformām. 

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu