10 padomi mazuļa drošībai mājās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Gaidot bērna ienākšanu ģimenē, ir īstais laiks sagatavot drošu vidi mājās. IKEA interjera dizainere Kristīne Jansone atklāj interjera knifus, kas palīdzēs pasargāt mazuli dzīves pirmajos gados.

Bērniem jālieto bērnu lietas

Bērnu preces ir pārbaudītas un drošas tieši bērniem. Tās izgatavotas no bērniem drošiem materiāliem, izmantojot speciālas ražošanas un preču pārbaudes metodes, lai jaunie vecāki varētu uz šiem priekšmetiem pilnīgi paļauties. 

Izvēlies lietas, kas aug līdz ar bērnu

Bērni aug ļoti ātri, un viņu vajadzības strauji mainās. Lai ietaupītu naudu un lai nebūtu bieži jāmaina mantas, kas jau iemīļotas, jau laikus izvēlies daudzfunkcionālus priekšmetus, ko var pielāgot pēc vajadzības. Viens piemērs ir mazuļa gultiņa – tās pamatnes augstumu var mainīt, un sānu malu var noņemt, lai gultiņa derētu arī tad, kad mazais jau pats spēs tajā iekāpt un no tās izkāpt. Pielāgojamas mēbeles ir pieejamas arī lielākiem bērniem, piemēram, gulta, ko var pagarināt līdz pat 2 metriem un kas labi kalpos līdz pat pusaudžu vecumam. Augošiem bērniem piemēroti ir arī galdi, krēsli un viegli pārveidojami drēbju skapji. Vēl viena šādu mēbeļu priekšrocība ir ierosme bērna iztēlei un stimuls būt patstāvīgiem – ja rakstāmgalds vai plaukti skapī būs bērnam parocīgā augstumā, viņam retāk būs nepieciešama tava palīdzība, un viņš pats varēs ar daudz ko tikt galā.

Foto: Unsplash

Pārdomāts iekārtojums

Mājoklī, kur dzīvo mazulis, iekārtojums jāveido, pievēršot uzmanību dažādām niansēm. Mēbeles nevajadzētu likt pie loga nevienā telpā, jo īpaši bērnistabā, tomēr, ja citādi nevar, logiem nepieciešami fiksatori, lai bērni nevarētu logus atvērt. Kad mazulis jau rāpo, viņam jāsagatavo vieta, kur paplašināt savus apvāršņus – izbrīvē vietu bez mēbelēm un asiem mēbeļu stūriem uzliec stūra aizsargus, durvīm – fiksatorus, lai bērni neiespiestu pirkstus. Vienmēr pārbaudi, vai kaut kur nekarājas vadi vai auklas, un pie augstās gultas vai divstāvu gultas nevajadzētu piestiprināt neko, kas varētu radīt jebkādu apdraudējumu, piemēram, lecamauklu.

Piestiprini mēbeles pie sienas

Iekārtojot istabu, mēbeles jāmontē un jālieto, ievērojot visus lietošanas norādījumus. Augstās mēbeles kārtīgi jāpiestiprina pie sienas. 

Foto: Publicitātes foto

Glabā prātīgi

Ikdienas rūpes par jaundzimušo ļoti atvieglos tas, ka biežāk vajadzīgās lietas būs ērti aizsniedzamas un stāvēs tieši pie mazuļa gultiņas un pārtinamā galda. Veikalos par pāris eiro atradīsi kastītes, ko var piestiprināt pie pārtinamā galda un kur var salikt visas vajadzīgās higiēnas preces.

Mājokļa tīrīšanas līdzekļi, medikamenti un citas ķīmiskas vielas vienmēr jāglabā bērniem nepieejamā vietā. Bērniem paredzētās lietas gan labāk glabāt viņiem viegli aizsniedzamā vietā un tieši bērniem paredzētās kastēs vai atvilktnēs. Rotaļlietas var likt kastēs uz ritenīšiem – tās ir parocīgas un atvieglos mājas kārtošanu pēc rotaļām.

Droša vieta pie loga

Drošības nolūkā pārliecinies, ka žalūzijām nav auklu vai cilpu, jo īpaši bērnistabā, lai novērstu nožņaugšanās risku. 

Foto: Pixabay

Lieto tikai drošas lampas

Bērnistabā izmanto gaismekļus, kas paredzēti tieši bērniem. Tie parasti ir speciālā ietvarā vai citādi aizsargā zinātkāros pasaules izzinātājus, lai bērni nevarētu apdedzināties, saplēst spuldzi vai pieskarties spuldzes patronai. Elektrības vadi un rozetes visā mājoklī pēc iespējas jānodrošina un jāpaslēpj no bērniem.

Vienmēr izmanto drošības rīkus

Speciāli drošības aizslēgi jāizmanto arī sadzīves tehnikai, piemēram, lai bērni nevarētu atvērt cepeškrāsni. Stūra aizsargi pasargā bērnus pret sasitumiem, atvilktņu un skapju durvju fiksatori neļauj bērniem piekļūt asiem priekšmetiem un mēbeļu amortizatori pasargā mazos pirkstiņus, lai tos neiespiestu. Pie trepēm un citās potenciāli bīstamās vietās, piemēram, pie balkona, vēlams uzstādīt drošības aizslietni. Pretslīdes paklājiņš vannai vai dušai un pretslīdes paliktnis istabas paklājam samazina kritienu iespējamību. Gādājot par bērnu drošību mājās, vienmēr lieto rozetes aizsargus un vadu organizatorus.

Foto: Publicitātes foto

Telpaugus izvēlies rūpīgi

Mājās, kur dzīvo mazi bērni un jo īpaši bērnistabā nevajadzētu turēt augus, kas var būt indīgi, lai neradītu bērnam kārdinājumu to pagaršot.

Drošām rotaļām

Iekārtojot vidi bērnam, izmanto tikai bērna vecumam atbilstošas rotaļlietas. Telpā, kur dzīvo bērni, kas jaunāki par trīs gadiem, neglabā sīkus priekšmetus, piemēram, magnētus, dekoratīvos akmeņus vai citus sīkumus. Ja mazais jau rāpo un pasauli iepazīst, pārvietojoties pa grīdu, istabā vēlams izklāt mīkstu, siltu paklāju vai rotaļu paklājiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu