Tramps apžēlo kara noziedzniekus (33)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: Reuters/ScanPix

Piektdienas vakarā virsleitnants Klints Lorēns savā armijas formas tērpā atstāja cietumu Fortverenvortas bāzē Kanzasā. 2013. gadā militārā tiesa Loransam piesprieda deviņpadsmit gadu cietumsodu par otrās pakāpes slepkavību.

Vēl tikai gadu iepriekš Lorēns Afganistānā bija licis sava pulka karavīriem, braucot ar motocikliem apšaudīt trīs afgāņus. Visi trīs vīrieši bija neapbruņoti, un divi no viņiem tika nogalināti. Trampa lēmums viņu apžēlot ir ārkārtīgi rets gadījums, kad ASV prezidents iejaucas militārajā izmeklēšanā, turklāt šādu lēmumu viņš pieņēmis, pilnībā ignorējot savu padomnieku ieteikumus, ziņo "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Piektdien ASV bruņoto spēku virspavēlnieks un augstākais komandieris [Donalds Tramps] apžēloja karavīru pēc sešiem cietumā pavadītiem gadiem. Turklāt viņš iejaucās divos līdzīgos gadījumos, kad pastāvēja aizdomas par kara noziegumiem. Tramps apžēloja citu karavīru un vēl vienam atsauca dienesta pakāpes pazemināšanu.

Aizsardzības ministrs Marks Espers un citas Pentagona amatpersonas brīdināja Balto namu tā nedarīt.

Trampa rīcība var pamatīgi iedragāt ASV sabiedroto uzticību militārajai tiesai un mazināt ārvalstu valdību vēlmi izmitināt pie sevis ASV karavīrus.

Līdzīgs precedents Ričarda Niksona laikā

Amerikas Savienoto Valstu prezidentu lēmumi apžēlot notiesātos neviennozīmīgu vērtējumu izpelnījušies arī pirms Trampa. 1971.gadā toreizējais ASV prezidents Ričards Niksons pavēlēja karavīram, kuram par 22 vjetnamiešu slepkavību bija piespriests mūža ieslodzījums, piemērot tikai mājas arestu. Karavīram vēlāk izdevās spriedumu pārsūdzēt un viņš tika pilnībā atbrīvots.

ASV ļoti dažādi tika vērtēts arī viens no pēdējiem Trumpa tiešā priekšgājēja Baraka Obamas žēlsirdības aktiem. Viņš apžēloja Čelsiju Meningu, kura kā kapteinis Bredlijs Menings bija nosūtījusi simtiem tūkstošu konfidenciālu dokumentu uz "WikiLeaks" platformu un viņam [viņai] tika piespriests 35 gadu cietumsods. Tomēr šajā gadījumā nebija runa par kara noziegumu, kas būtu saistīts ar nonāvēšanu.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu