Gruzijā tūkstošiem protestētāju pieprasa pirmstermiņa vēlēšanas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Protesti Nemieri Gruzijā pie parlamenta ēkas, pieprasot pirmstermiņa vēlēšanas.
Protesti Nemieri Gruzijā pie parlamenta ēkas, pieprasot pirmstermiņa vēlēšanas. Foto: AFP/VANO SHLAMOV

Tūkstošiem cilvēku svētdien piedalījās protesta akcijā Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi, pieprasot valdības atkāpšanos un parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu.

Protestētāju neapmierinātību izraisījusi valdošās partijas atkāpšanās no solījuma īstenot vēlēšanu reformu, pilnībā pārejot uz proporcionālo sistēmu sistēmu.

Pēc ziņu aģentūras AFP reportieru vērtējuma, pie parlamenta ēkas bija ieradušies apmēram 20 000 protestētāju.  Savukārt policija paziņoja, ka, pēc tās aplēsēm, protestētāju skaits bijis 5,5 tūkstoši.

Protestētājiem bija Gruzijas un Eiropas Savienības karogi, kā arī milzīgs transparents ar uzrakstu "Visi pret vienu". Šis uzraksts bija vērsts pret valdošās partijas "Gruzijas sapnis" līderi Bidzinu Ivanišvili, kurš ir noraidījis iespēju rīkot pirmstermiņa vēlēšanas.

Pašlaik no Gruzijas parlamenta 150 deputātiem 77 tiek ievēlēti pēc proporcionālās sistēmas, bet 73 deputāti - vienmandāta apgabalos. Opozīcija uzskata, ka šī sistēma iepriekšējās parlamenta vēlēšanās patijai "Gruzijas sapnis" deva iespēja iegūt nesamērīgi lielu mandātu skaitu, nodrošinot tai absolūtu vairākumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu