ES dod pretsparu ASV izraēliešu kolonistu apmetņu jautājumā (9)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES)  atkārtoti uzsvērusi, ka uzskata ebreju kolonistu apmetnes Izraēlas okupētajās palestīniešu teritorijās par neleģitīmām,  šādi reaģējot uz ASV valsts sekretāra Maika Pompeo paziņojumu, ka Vašingtona vairs neuzskata, ka ebreju apmetnes palestīniešu teritorijās būtu pretrunā ar starptautiskajām tiesībām.

"Eiropas Savienības pozīcija par izraēliešu apmetņu politiku okupētajā palestīniešu teritorijā ir skaidra un paliek nemainīga -

visas apmetņu aktivitātes ir nelikumīgas atbilstoši starptautiskajām tiesībām," pirmdienas vakarā paziņoja ES ārējās un drošības politikas augstā pārstāve Federika Mogerīni.

Izraēlas apmetņu politika kaitē "divu valstu risinājuma dzīvotspējai un ilgstoša miera izredzēm", uzsvēra Mogerīni.

Jau vēstīts, ka ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pirmdien paziņoja, ka  Vašingtona vairs neuzskata, ka ebreju kolonistu apmetnes okupētajās palestīniešu teritorijās būtu pretrunā  ar starptautiskajām tiesībām.

"Pēc rūpīgas iepazīšanās ar juridisko debašu visām pusēm šī administrācija piekrīt, ka izraēliešu civilistu apmetņu dibināšana Rietumkrastā nav pati par sevi pretrunā ar starptautiskajām tiesībām," apliecināja Pompeo.

Līdz šim ASV politika bija balstīta, vismaz teorētiski, ASV Valsts departamenta 1978.gada juridiskajā viedoklī, kurā norādīts, ka kolonistu apmetņu izveidošana palestīniešu teritorijās ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām.

ASV nostājas maiņa var tikt interpretēta kā mēģinājums atbalstīt Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, kurš cenšas noturēties pie varas pēc neveiksmīgā mēģinājuma izveidot koalīcijas valdību.

FOTO: Kā līdzās dzīvo ebreju kolonisti un palestīnieši

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu