Galdiņ, klājies! Kā radīt ēdienu no zila gaisa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ēdiena radīšana no “zila gaisa” izklausās pēc burvju trika, tomēr kāda kompānija uzskata, ka no gaisā bāzēta proteīna ir iespējams radīt gaļas un citu pārtikas produktu alternatīvu.

Kalifornijas kompānija “Air Protein” nesen paziņoja, ka viņi ir radījuši gaļu, kas veidota uz gaisa bāzes jeb elementiem, kas atrodami gaisā, vēsta "San Francisko Chronicle".

Vai tiešām ir iespējams no gaisa radīt gaļu? Daļēji, jo ir nepieciešami īpaši mikrobi, lai to izdarītu.

Kompānija izmanto vienšūnas mikroorganismus, ko sauc par ūdeņraža trofiem. Ogļskābo gāzi tie pārvērš proteīnos. Citiem vārdiem sakot, šie mikrobi rīkojas kā augi, pārveidojot ogļskābo gāzi barības vielās.

Šajā procesā tiek sakombinēti gaisa elementi (oglekļa dioksīds, skābeklis un slāpeklis) ar ūdeni un minerālvielām, veidojoties barības vielām bagātam proteīnam. Šis process ir līdzīgs alus vai jogurta veidošanās procesam, tiesa, alum ir nepieciešami graudi, bet jogurtam piens.

Procesa rezultātā iegūtais pulveris ir bezgaršīgs, tomēr to var apstrādāt tā, lai tas izskatās un garšo pēc citiem produktiem.

Ideju par gaisa proteīniem iedvesmoja NASA veikts pētījums 1960. gados. Aģentūra toreiz meklēja veidus, kā ar limitētiem resursiem izgatavot pārtikas produktus priekš ilgiem ceļojumiem kosmosā. Pētnieki beigās nonāca pie idejas par mikrobiem, kas izelpoto gaisu pārvērstu ēdienā.

“Ņemot vērā, ka proteīnos ir liels daudzums slāpekļa, bet gaisā tā ir vairāk nekā 70%, izklausās jēdzīgi, ka var no gaisa paņemt slāpekli un oglekli, lai izveidotu aminoskābes, no kā ir veidoti visi proteīni,” skaidroja viena no “Air Protein” pētniecēm Dana Hannesa.

Gaisā bāzētājā proteīnā kompānija redz ilgtspējīgu veidu, kā pabaurot arvien pieaugošo planētas populāciju. Kompānija atzīmē, ka tās metode nepieprasa milzīgus zemes resursus un nav atkarīga no laikapstākļiem. Turklāt kompānija apgalvo, ka ar viņu tehnoloģijām proteīnu var radīt dažu dienu laikā.

Tiesa, pētnieki atzīst, ka pagaidām nav īsti skaidrs, cik šis process izmaksā, kā arī kompānija klusē par procesam nepieciešamo ūdens daudzumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu