Goran Gora pēta un iedzied strēlnieku dziesmu “Nāc uz Nāves salu”

Video
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Goran Gora
Goran Gora Foto: @lmt

Piedzīvojot latviešu kara drāmas "Dvēseļu putenis" pirmizrādi, LMT mājas viedtelevīzija sadarbībā ar LTV1 piedāvā raidījumu sēriju "Ieklausies Dvēseļu putenī", kurā Latvijas spilgtākās mūzikas personības atklāj strēlnieku dziesmu izcelsmi un nozīmi, kā arī iedzied tās jaunās Reiņa Sējāna aranžijās. 

Raidījuma dalībnieks, mūziķis Goran Gora ir devies uz Nāves salu un iepazinies ar strēlnieku dzīvēm veltītiem mākslas darbiem, lai pēc gūtajiem iespaidiem no jauna iedziedātu strēlnieku dziesmu ”Nāc uz Nāves salu”.

Strēlnieku dziesma "Nāc uz Nāves salu".

Filmas “Dvēseļu putenis” veidotāji, strādājot pie filmas, veikuši apjomīgu vēstures izpēti par Pirmo pasaules karu. Iepazīta arī nozīmīga tā laika sastāvdaļa – strēlnieku dziesmas. Jaunais raidījums, kas tapis pēc filmas režisora Dzintara Dreiberga un mūziķa Māra Mihelsona iniciatīvas izgaismo latviešu kultūrvēsturisko strēlnieku dziesmu mantojumu un skaidro, par ko tās vēsta, kāda ir to izcelsme un kādēļ tās tik maz tiek dziedātas valsts svētkos mūsdienās.

Raidījuma jaunajā epizodē mūziķis Goran Gora kompetentu gidu – vietējo jauniešu – pavadībā devies uz Nāves salu, kas Pirmā pasaules kara laikā nemaz nav bijusi sala. Baiso nosaukumu tā guvusi 1916. gadā, kad šeit pirmoreiz Latvijas teritorijā vācu karaspēks uzbrukumam izmantoja indīgās gāzes.

Toties dziesma ”Nāc uz Nāves salu” gan cēlusies no romantiskas ziņģes par bučošanos Vērmaņdārzā – domas par mīļotajām bija viens no spēcīgākajiem kareivju gara uzturētājiem. Reiņa Sējāna acīs Goran Gora ir ļoti romantisks mūziķis, tādēļ tieši viņam uzticēts izpildīt šo dziesmu. Lai vēl labāk iejustos strēlnieku ādā, Goran Gora dodas iepazīs arī latviešu mākslinieku darbus, kuros iemūžinātas atmiņas par strēlnieku gaitām. Šajā uzdevumā ar zināšanām dalās mākslas vēsturniece Aija Brasliņa.

Jaunu skanējumu radījuma ietvaros strēlnieku stāstam piešķīruši arī grupas “Carnival Youth” dalībnieki, iedziedot dziesmu “Ritprūsija”. Dziesmu izpēti nākamajās raidījuma sērijās turpinās arī tādas spilgtas Latvijas mūzikas personības un grupas kā Jānis Aišpurs, Intars Busulis, Linda Leen, “Cosmos”, grupa “Tautumeitas”, “Instrumenti” un “Musiqq”.

Raidījums “Ieklausies Dvēseļu putenī” divās epizodēs katru trešdienas vakaru plkst. 20.00 līdz pat 27. novembrim skatāms LTV1 kanālā, bet raidījuma arhīvs pieejams arī LMT mājas viedtelevīzijā, lietotnē LMT straume un internetā.

"Ieklausies Dvēseļu putenī”.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu