Nav skaidrs, kur glabās atkritumus pēc poligona "Grantiņi" slēgšanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pagaidām nav skaidrs, kur tiks apglabāti atkritumi pēc tam, kad tiks slēgts sadzīves atkritumu apglabāšanas poligons "Grantiņi" uz Iecavas un Bauskas novadu robežas.

Lai arī Bauskas novada domes lēmums paredz poligonu slēgt gada beigās, pašvaldība cer, ka vēl kādu laiku poligonu varēs izmantot. Tas gan būs atkarīgs no tā, ko rādīs poligona topogrāfiskie uzmērījumi.

Valsts vides dienesta (VVD) Jelgavas reģionālās vides pārvaldes (RVD) Hardijs Verbelis aģentūrai LETA skaidroja, ka uzmērījumu rezultātus pašvaldība varētu sagādāt decembrī, un tad varētu lemt par pagaidu risinājumu. Apglabāt atkritumus citā Zemgales poligonā - "Brakšķos" Jelgavas novadā - neļaujot tā kapacitāte, jo tā izveidē netika ierēķināta iespēja uzņemt arī Bauskas novadā radītos atkritumus.

Vietvara neizslēdz, ka atkritumus varētu vest uz "Getliņiem" Pierīgā, taču Verbelis skaidroja, ka to likumdošana nepieļauj.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs Arnolds Jātnieks (ZZS) aģentūrai LETA atzina, ka "Getliņiem" Bauskas novadā radītie atkritumu apjomi būtu "vien piliens jūrā", tāpēc VVD un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) būtu jāļauj pašvaldības SIA "Vides serviss" vest atkritumus uz poligonu. Turklāt atkritumu nogādāšana uz "Getliņiem" izmaksātu lētāk nekā uz "Brakšķiem".

Dome jau aicinājusi ministriju palīdzēt jautājuma risināšanā, un Jātnieks uzsvēra, ka valstij un VARAM jādomā par poligonu darbības politiku kopumā.

Jau vēstīts, ka ar 31.decembri tiks slēgts sadzīves atkritumu apglabāšanas poligons "Grantiņi", jo tas sasniegs maksimālo atļauto tilpumu, lēmusi Bauskas novada dome.

VVD RVD noteikusi, ka "Grantiņu" krātuvē var apglabāt 80 000 kubikmetrus jeb 96 000 tonnu atkritumu uz visu atlikušo ekspluatācijas laiku, kura aptuvenais termiņš noteikts līdz 2019.gada 31.decembrim. Tā kā līdz gada beigām apglabāto atkritumu apjoms "Grantiņos" būs sasniedzis noteikto, poligonu nolemts slēgt.

Atkritumu savākšanu un apglabāšanu poligonā nodrošina "Vides serviss". Tieši tas būs atbildīgs arī par poligona rekultivāciju pēc slēgšanas.

Zemgales reģionālais atkritumu apsaimniekošanas plāns paredz, ka reģionā darbojas divi atkritumu poligoni - "Grantiņi" un "Brakšķi" Jelgavas novadā. Jelgavas RVD direktora vietniece Jolanta Ližus aģentūrai LETA iepriekš vairījās komentēt, vai "Brakšķos" ir pietiekama kapacitāte arī Bauskas novadu atkritumu apglabāšanai, jo pašlaik pārvalde gaida informāciju no "Vides servisa".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu