"Nespēju noticēt tam, ko dzirdēju." Spraiga diena ASV impīčmenta izmeklēšanā (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltā nama galvenais eksperts Ukrainas jautājumos, pulkvežleitnants Aleksandrs Vindmens
Baltā nama galvenais eksperts Ukrainas jautājumos, pulkvežleitnants Aleksandrs Vindmens Foto: SIPA/Scanpix

ASV turpinās impīčmenta izmeklēšana - mēģinājums noskaidrot, vai prezidents Donalds Tramps pārkāpis pilnvaras attiecībā uz Ukrainu. Trešajā publisko sēžu dienā pret Trampu liecināja vairāki paša administrācijas darbinieki.

Baltā nama galvenais eksperts Ukrainas jautājumos, pulkvežleitnants Aleksandrs Vindmens impīčmenta izmeklēšanas sēdē liecinājis, ka ASV prezidenta Donalda Trampa 25.jūlija telefonsaruna ar Ukrainas valsts galvu Volodimiru Zelenski esot bijusi "nepieņemama" un viņu "šokējusi", vēsta raidorganizācija BBC.

"Nespēju noticēt tam, ko dzirdēju," sacīja pulkvežleitnants Vindmens. "Bija šoka elements - varbūt atsevišķos aspektos apstiprinās manas ļaunākās bažas par to, kā tiek īstenota mūsu Ukrainas politika."

Nebija pieņemami, ka prezidents prasa - pieprasa - izmeklēt politisko oponentu, turklāt vēl citai valstij, kad labākajā gadījumā par šaubīgu uzskatāms tas, ka tā varētu būt objektīva izmeklēšana un ka šādam solim būtu nopietnas sekas, ja par to uzzinātu sabiedrība."

Vindmens sacīja, ka "pienākuma apziņas dēļ" par sarunu esot ziņojis Baltā nama Nacionālās drošības padomes juristiem.

Impīčmenta izmeklēšanas sēžu trešajā dienā bažas par ASV prezidenta Trampa izvērsto spiedienu pret Ukrainu izskanēja no viņa paša administrācijas amatpersonas. Viņš bija to cilvēku vidū, kuri noklausījās Trampa un Zelenska sarunu, kuras atreferējumu vēlāk publiskoja Baltais nams (tā tulkojums latviešu valodā lasāms šeit).

Kamēr Vindmans liecināja, Baltā nama oficiālajā tvitera kontā tika publicēti tvīti ar uzbrukumiem pulkvežleitnanta uzticībai, kaut arī viņš ir Baltā nama darbinieks.

Republikāņi sēdē centās parādīt Vindmenu kā nelojālu ASV, jo viņš dzimis ebreju ģimenē padomju Kijevā, bet Savienotajās Valstīs dzīvo no trīs gadu vecuma. Vindmens kopš 1999.gada dienē ASV armijā un ir karojis Irākā. Viņš patlaban ir Baltā nama Nacionālās drošības padomes Eiropas lietu direktors.

Foto: EPA/Scanpix

Otrdien vēl divas Baltā nama amatpersonas - Dženifera Viljamsa un Tims Morisons - liecināja, ka telefonsarunas politiskais raksturs esot darījis viņu bažīgus, vēsta aģentūra "Reuters".

Viljamsa liecināja, ka Trampa un Zelenska saruna esot bijusi neparasta un nekorekta, jo "tajā tika apspriests šķietami iekšpolitisks jautājums".

Savukārt Morisons norādīja, ka telefonsarunas saturā neesot saskatījis neko neatbilstošu, taču esot raizējies, ka tā varētu tikt nopludināta un tādā gadījumā mazināt republikāņu un demokrātu starpā valdošo vienprātību par palīdzību Ukrainai.

25.jūlija telefonsarunas laikā Tramps prasīja Zelenskim Ukrainā veikt divas izmeklēšanas, kas vairotu Trampa izredzes 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanās: pret politiskā sāncenša Džo Baidena dēlu Hanteru Baidenu, kā arī saistībā ar atspēkotu sazvērestības teoriju, ka 2016.gada ASV vēlēšanās iejaucās Ukraina, nevis Krievija.

Neilgi pirms zvana Tramps bija iesaldējis ASV Kongresa apstiprināto palīdzību Ukrainai teju 400 miljonu dolāru vērtībā.

Bijušais ASV Valsts departamenta īpašais pārstāvis Ukrainas jautājumos Kurts Vokers norādīja, ka viņš par sazvērestības teorijām uzskata abus jautājumus, kuru izmeklēšanu cenšas panākt Tramps. Viņš piebilda, ka Hantera Baidena virzienā vērstās apsūdzības korupcijā saistībā ar amatu Ukrainas enerģētikas uzņēmumā "Burisma" esot "nepamatotas".

Vokers liecināja par Trampa antipātijām pret Ukrainu, ko prezidents esot raksturojis kā "korumpētu valsti, kas pilna ar briesmīgiem cilvēkiem".

"Viņš teica - viņi centās mani gāzt," teica Vokers.

Tramps tikām savu 25.jūlija telefonsarunu ar Zelenski dēvē par "perfektu", bet republikāņu politiķi sūdzas, ka impīčmenta izmeklēšana esot negodīga.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu