Rīgas domei šogad jāatrisina atkritumu problēma, citādi VARAM rosinās tās atlaišanu (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Atkritumu konteineri Ieriķu ielā.
Atkritumu konteineri Ieriķu ielā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja Rīgas dome līdz 11.decembrim nebūs radusi risinājumu atkritumu apsaimniekošanas jomā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) visticamāk iniciēs tās atlaišanu, šodien žurnālistiem teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Ministrs norādīja, ka devis pašvaldībai 20 dienas laika, lai iesniegtu VARAM paskaidrojumus un detalizētu rīcības plānu, kā viņi plāno nodrošināt atkritumu izvešanu pilsētā pēc 11.decembra, kad beidzas valdības izsludinātais ārkārtējās situācijas regulējums.

Viņš stāstīja, ka vakar saņemtie pašvaldības paskaidrojumi neliecina, par to, ka domei ir skaidrs rīcības plāns. "Tas nozīmē, ka viņi atkārtoti visticamāk nespēs pildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām, kas ir pamats rosināt domes atlaišanai," teica Pūce.

Tāpat Rīgas domei jāiesniedz plāns par to, kā viņi informēs iedzīvotājus par radušos situāciju. Vienlaikus, līdz ar informācijas pieprasījumu, VARAM informējusi domi, ka ir konstatēts atkārtots un ilgstošs noteikumu pārkāpums, par ko izteikts brīdinājums, ka iestājas pamats lēmuma pieņemšanai par domes atlaišanu.

Pūce stāstīja, ka šogad VARAM septiņas reizes vērsusi Rīgas domes uzmanību uz to, ka tā nepilda tai uzticēto pienākumu atkritumu apsaimniekošanas jomā, tostarp, tai nav atbilstošu saistošo noteikumu. Tāpat pēc šādiem aizrādījumiem nav sekojusi Rīgas domes vērā ņemama rīcība.

"Arī izsludinātais ārkārtējās situācijas regulējums uzlika par pienākumu veikt atbilstošus darbus, tostarp, izsludināt iepirkumu pakalpojuma nodrošināšanai. Tomēr vēl pēc tam, kad norādījām, ka pieņemtie saistošie noteikumi nav atbilstoši, pašvaldība izvēlējās domes sēdi vakar nenoturēt un neizskatīt šo jautājumu," neslēpjot sarūgtinājumu par šādu pašvaldības soli sacīja ministrs.

Dome vēl vakar informējusi, ka joprojām strādā gan pie iepirkuma nolikuma izstrādes, gan noteikumu apstiprināšanas, kas rada pamatotas bažas, ka pašvaldība pēc 11.decembra nebūs spējīga nodrošināt atkritumu izvešanu pilsētā, jo jebkurai iepirkuma procedūrai ir nepieciešams zināms laiks.

"Būtībā viņi atzīst, ka nepilda normatīvo aktu prasības un nespēj pildīt tai uzticētās funkcijas," teica Pūce.

Pēc viņa teiktā, VARAM nelolo cerības, ka dome noteiktajā termiņā varētu rast kādu izeju no situācijas, tādēļ ministrija domā par risinājumiem, ko darīt, ja nebūs rasts atrisinājums atkritumu izvešanai Rīgā pēc 11.decembra.

"Likums pieļauj arī steidzamu iepirkuma izsludināšanu, taču skaidrs, ka nebūs iespējams nodrošināt, ka iedzīvotāji paspēs pārslēgt līgumus ar pakalpojumu sniedzējiem. Taču tāds precedents ir bijis. Jūrmalas gadījumā visas atkritumu izvešanas izmaksas, līdz risinājuma rašanās brīdim, uzņēmās pati," teica ministrs, norādot, ka viņu visvairāk uztrauc pašvaldībā strādājošo politiķu aizņemtība "pašiem ar sevi".

Konkrētus plānus gan ministrs neminēja un, atbildot uz jautājumu, vai ministrija varētu uzņemties izmaksu segšanu par atkritumu izvešanu, Pūce pauda, ka, ja arī tā notiktu, izmaksas tāpat tiktu segtas no domes budžeta.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas pašvaldība un SIA "Getliņi EKO" ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide".

Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus. Jūnija sākumā "Getliņi EKO" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Konkurences padome, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi EKO". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, Konkurences padome pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aizliedz "Tīrīga" slēgt līgumus ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu pēc 15.septembra.

11.septembrī valdība izsludināja ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā. Ņemot vērā valdības rīkojumu, Rīgas dome organizēja sarunu procedūru, kuras laikā trīs no četriem līdzšinējiem atkritumu apsaimniekošanas operatoriem piekrita turpināt nodrošināt pakalpojumu sniegšanu. Attiecīgi kopš 15.septembra Rīgā atkritumus izved pēc ārkārtas situācijas pagaidu plāna.

Savukārt VARAM 1.oktobrī pēc Administratīvā apgabaltiesas lēmuma paziņoja, ka ir sagatavojusi grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā, kas paredz, ka Rīgas domei atkritumu apsaimniekošana būs jānodrošina vairākās zonās.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu