Deputāti vērtēs grozījumus vienlīdzīgai tiesnešu izdienas stāža aprēķināšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātos grozījumus Tiesnešu izdienas pensijas likumā, kuru mērķis ir nodrošināt samērīguma un vienlīdzības principu tiesneša izdienas stāža aprēķināšanā.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja TM, ar likumprojektu plānots atcelt desmit gadu termiņa ierobežojumu advokāta un akreditētas augstskolas akadēmiskā personāla amatā nostrādātajam laikam, kā arī paredzēta starptautiskas tiesas tiesneša amatā nostrādātā laika iekļaušana izdienas stāža aprēķināšanā.

Izmaiņas nepieciešams veikt, lai novērstu iespējamu likuma regulējuma neatbilstību Satversmē garantētajām tiesībām uz sociālo nodrošinājumu un vienlīdzības principa ievērošanu.

Plānots, ka likumprojekts varētu stāties spēkā 2020.gada 1.janvārī.

Tiesnešu izdienas pensiju likuma mērķis ir nostiprināt tiesnešu neatkarību, garantējot likumā paredzētās viņu tiesības uz atbilstošu materiālo nodrošinājumu, proti, tiesnešu izdienas pensiju, pēc amata atstāšanas.

Tiesības uz izdienas pensiju pašlaik ir personai, kurai izdienas stāžs ir 20 gadi, no kuriem pēdējie desmit gadi nostrādāti tiesneša amatā vai tiesneša, kas amatā apstiprināts bez pilnvaru termiņa ierobežojuma, un tiesībsarga amatā, un kura ir sasniegusi pensijas piešķiršanai noteikto vecumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu