OECD Latvijai prognozē lēnāko ekonomiku starp Baltijas valstīm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) savās jaunākajās prognozēs, kas publiskotas ceturtdien, Latvijai lēš lēnāko ekonomikas izaugsmi Baltijas valstu vidū.

Pēc OECD jaunākajām aplēsēm, Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 2,3%, bet nākamgad - par 2,5%. Iepriekšējās prognozēs, ka tika publiskotas maijā, OECD Latvijas IKP pieaugumu gan šim, gan nākamajam gadam prognozēja 2,7% apmērā.

Latvijā saskaņotais patēriņa cenu indekss, kā prognozē OECD, šogad pieaugs par 2,9%, bet nākamgad palielināsies par 2,3%. Savukārt bezdarba līmenis Latvijā gan šogad, gan nākamgad būs 6,4%.

OECD norāda, ka ekonomikas izaugsme Latvijā šī gada pirmajos sešos mēnešos palēninājusies un sagaidāms, ka tā saglabāsies mērena. Vāja globālā tirdzniecība negatīvi ietekmēs izaugsmi, bet investīciju pieaugums palēnināsies līdz ilgtspējīgākam tempam. Organizācija arī skaidro, ka iedzīvotāju patēriņa izdevumiem joprojām būs nozīmīga ietekme uz ekonomikas izaugsmes saglabāšanu, pateicoties spēcīgai situācijai darba tirgū.

Lietuvai OECD šogad prognozē Baltijas valstīs straujāko ekonomikas izaugsmi 3,6% apmērā, kas nākamgad palēnināsies līdz 2,5%. Inflācijas rādītājs, kā lēš organizācija, Lietuvā šogad būs 2,3% un 2,2% nākamgad. Prognozēs teikts, ka bezdarba līmenis Lietuvā būs 6% šogad un 5,9% nākamgad.

Igaunijai organizācija prognozē IKP pieaugumu šogad 3,2% apmērā un 2,2% kāpumu nākamgad. Patēriņa cenas Igaunijā šogad pieaugs par 2,2%, bet nākamgad - par 2,3%, prognozē OECD. Savukārt bezdarbs Igaunijā, pēc OECD aplēsēm, šogad sasniegs 5%, bet nākamgad būs 5,1%.

Pasaules ekonomikas izaugsmes prognoze šim gadam saglabāta 2,9% apmērā, bet nākamajam gadam tā samazināta arī līdz 2,9%. OECD norāda, ka pasaules ekonomikas izaugsmi bremzē pieaugošie tirdzniecības konflikti, vāja biznesa investīciju vide un politiskā neskaidrība.

Eirozonas ekonomikā kopumā OECD šogad sagaida IKP kāpumu par 1,2%, bet nākamgad - par 1,1%. Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā tiek gaidīta ekonomikas izaugsme 0,6% šogad, bet nākamgad - 0,4%.

Savukārt ASV OECD sagaida IKP pieaugumu 2,3% apmērā šogad un 2% apmērā nākamgad.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu