Atbalsta ieceri reorganizēt Rīgas tūrisma attīstības biroja funkcijas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes locekle Vita Jermaloviča piedalās Ekonomikas un kultūras augstskolas gleznošanas pasniedzējas, gleznotājas Zojas Geraskinas mākslas albuma prezentācijas un izstādes atklāšanas pasākumā Rīgas domē.
Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes locekle Vita Jermaloviča piedalās Ekonomikas un kultūras augstskolas gleznošanas pasniedzējas, gleznotājas Zojas Geraskinas mākslas albuma prezentācijas un izstādes atklāšanas pasākumā Rīgas domē. Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja šodien, 21. novembrī, atbalstīja ieceri līdz decembra vidu "pārdalīt" tās nodibinājuma "Rīgas tūrisma attīstības biroja" (RTAB) funkcijas, kuras dublējas ar citām domes institūcijām.

Balstoties uz Valsts kontroles revīziju, Rīgas dome 15.maijā pieņēma lēmumu sākt "Riga.lv" likvidāciju un veikt RTAB darbības lietderības izvērtējumu paredzot, ka tas jāizdara ne vēlāk kā līdz 31.oktobrim. 

Kā komitejas locekļus informēja Rīgas domes Īpašuma departamenta Komercdarbības nodrošinājuma pārvaldes priekšniece Ilze Spūle-Statkus, vērtēšanas procesā ir izdarīti četri galvenie secinājumi. Proti, pārvalde secinājusi, ka pašvaldības līmenī nav reglamentēta tās iestāžu kompetence tūrisma jomā, kā arī atsevišķi RTAB deleģētie uzdevumi Rīgas atpazīstamības veicināšanā un tūrisma jomā dublējas ar domes Ārlietu pārvaldi. Tāpat ar Izglītības, kultūras un sporta departamentu dublējas funkcijas, kas saistītas ar sporta un kultūras pasākumu organizēšanu.

Vienlaikus konstatēts, ka RTAB lietderības izvērtēšana ir diezgan problemātiska, jo nodibinājuma deleģēšanas līgumā norādītie pārvaldes uzdevumi ir nekonkrēti un nav noteikti katra uzdevuma rezultatīvie rādītāji. Līdz ar to "nav iespējams saprast ne šī uzdevuma saturu, ne izvērtēt tā deleģēšanas pieļaujamību, rezultatīvos rādītājus un pašvaldības finansējuma apmēru tieši šim pārvaldes uzdevumam", stāstīja Spūle-Statkus.

Vienlaikus revidenti secinājuši, ka RTAB iniciatīvas, paveiktie un vēl plānotie darbi tomēr ir veicinājuši tūrisma attīstību gan Rīgā, gan Latvijā kopumā.

Vērtētāji uzskata, ka pašvaldībā jābūt konkrētām institūcijām, kas atbildētu par katru Tūrisma likumā paredzēto pašvaldības autonomo funkciju. Pārvaldes ieskatā, tā varētu būt Rīgas domes Ārlietu pārvalde, kuras sastāvā varētu būt tūrisma attīstības nodaļa, ņemot vērā, ka esošā Ārlietu pārvaldes darbība un aktivitātes pēc mērķa ir vistuvākās Tūrisma likumā noteiktajām pašvaldības funkcijām.

Tāpat tā varētu būt arī atsevišķa Tūrisma attīstības pārvalde pašvaldības Centrālās administrācijas sastāvā. 

Vērtētāju ieskatā, piemērotākā RTAB juridiskā forma ir nodibinājums kopā ar pašvaldības iestādi, kuras padotībā tas būtu. Tāpat RTAB varētu pastāvēt kā atsevišķa iestāde, ņemot vērā, ka šobrīd RTAB plāno pasākumus jeb pats veido un īsteno tūrisma politiku un pārdala finansējumu, kas pēc būtības ir iestādes kompetences jautājumi, jo privātpersonai nevar deleģēt politikas veidošanu un finanšu resursu sadali.

Vienlaikus vērtētāji paredz iespēju, ka ja tiek institucionāli un funkcionāli sakārtota pārvaldes uzdevumu nodošana, var tikt saglabāta esošā RTAB kā nodibinājuma juridiskā forma, deleģēšanas līgumā skaidri nosakot katru funkciju un tās sastāvā esošos pārvaldes uzdevumus, katram uzdevumam piešķiramo finansējumu un sasniedzamos rezultātus.

Lai novērstu RTAB uzdevumu dublēšanos ar pašvaldības iestāžu kompetencē esošajiem jautājumiem, līdz šim RTAB īstenoto finansējuma sadali sporta un kultūras projektiem būtu jānodod Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta kompetencē, attiecīgi pārdalot arī finanšu līdzekļus un nepieciešamības gadījumā organizējot papildu konkursus.

Tāpat deleģēšanas līgumā būtu nepieciešams noteikt konkrētus atsevišķus pārvaldes uzdevumus, nosakot RTAB pienākumu katru gadu saskaņot ar atbildīgo iestādi konkrēto pasākumu plānu un tam nepieciešamo finansējumu. 

Līdz ar to departaments iesaka līdz 11.decembrim RTAB, sadarbībā ar pašvaldības iestādēm, sagatavot dokumentus, nosakot, kuras pašvaldības iestādes vai struktūrvienības kompetencē nodot ar tūrisma jomu saistīto pašvaldības funkciju īstenošanu, kā arī izstrādāt nepieciešamos grozījumus Rīgas domes Ārlietu pārvaldes reglamentā un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta nolikumā un vienlaicīgi ar priekšlikumiem par finanšu resursu pārdali, tos novirzīt no RTAB uz minētajām iestādēm.

Grozījumi RTAB deleģēšanas līgumā būtu jāveic līdz janvāra vidum.

Šo darbu veikšanu šodien atbalstīja arī komitejas locekļi.

RTAB dibināts 2009.gadā. 2018.gadā tas strādājis ar 6,17 miljonu apgrozījumu un 606 973 eiro peļņu. 

Kā ziņots, maijā Valsts kontrole revīzijā secināja, ka Rīgas pašvaldība trīs gadu laikā caur biedrībām un nodibinājumiem nesaimnieciski izlietojusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas. Revīzijā kontrole galveno uzmanību veltīja diviem Rīgas pašvaldības dibinātiem nodibinājumiem - RTAB un "Riga.lv".

Revidenti secinājuši, ka pašvaldības biedrības bez jebkāda pamatojuma saņēmušas dāsnas budžeta dotācijas, lai naudu izlietotu apšaubāmās ziedošanas shēmās, neizprotamās darbībās ar preču zīmēm, kā arī algās, iespējams, fiktīvi nodarbinātām personām. Tāpat revidentiem neesot skaidri biedrību finansējuma piešķiršanas principi dažādu projektu īstenošanai.

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki 13.maijā ieradās RTAB un Rīgas domes telpās, lai veiktu kratīšanu kriminālprocesā, kas ierosināts pret RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu, viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu. 

KNAB informēja, ka ilgstoša un apjomīga darba rezultātā, analizējot iegūto informāciju, 5.aprīlī tas sācis kriminālprocesu pret RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu.

Pēc Valsts kontroles un KNAB darbībām, opozīcija rosināja likvidēt "Riga.lv" un izvērtēt RTAB lietderību, ko koalīcijas partijas arī atbalstīja.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu