Deputātu bloks "Rīgai!" atbalstīs Burova atstādināšanu tikai ar vienu noteikumu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Oļegs Burovs
Oļegs Burovs Foto: Ieva Leiniša/LETA

Rīgas domē esošais deputātu bloks "Rīgai!" atbalstīs opozīcijas rosināto Rīgas domes priekšsēdētāja Oļega Burova (GKR) atstādināšanu, ja opozīcija izvirzīs savu mēra kandidātu, sacīja deputātu bloka "Rīgai!" vadītājs Oskars Putniņš.

Politiķis skaidroja, ka deputātu bloks ir gatavs atbalstīt opozīcijas rosināto Burova atstādināšanu, tomēr, vaicāts, vai balsos par priekšsēdētāja atstādināšanu arī tad, ja opozīcija neizvirzīs savu mēra kandidātu, viņš nevarēja atbildēt. Viņš norādīja, ka tiksies ar kolēģiem frakcijā un apspriedīs šo jautājumu, tomēr tas būs "vairāk vai mazāk" atkarīgs no opozīcijas lēmuma - izvirzīt vai neizvirzīt savu kandidātu mēra amatam.

Viņš pauda, ka viņa personīgais viedoklis par situāciju ir kritisks, tomēr, ja opozīcija izvirzīs savu mēra kandidātu un piedāvās reālus priekšlikumus saistībā ar Brasas tiltu un atkritumu jautājumu, tad deputātu bloks atbalstīs opozīcijas mēru.

Savukārt, ja opozīcija turpinās "šīs nesaprotamās spēlītes" un turpinās "laist pa riņķi ārkārtas vēlēšanas", kā arī nebūs gatava uzņemties darbu Rīgas domē, tad sadarbība nesanākšot.

Tāpat Putniņš uzsvēra, ka politiķi no deputātu bloka "Rīgai!" bija pirmie, kas iesniedza priekšlikumu atlaist visu prezidiju - mēru un abus vicemērus, uz ko tolaik opozīcija neparakstījās. "Šobrīd, lai notušētu nesmukumus, viņi nekvalitatīvi ir pārtaisījuši mūsu priekšlikumu un rosina atstādināt mēru vienu pašu," stāstīja deputāts. Viņaprāt, tas notiek, jo šis process aizņem divas nedēļas, savukārt rosinājums atstādināt "Saskaņas" vicemēru, kas šobrīd ir Anna Vladova, aizņemtu trīs dienas, bet "to opozīcija kādu iemeslu dēļ nedara".

"Viņi saglabā "Saskaņas" vicemēram amatu un iet garo ceļu, tomēr tas izskatās nenopietni," pauda Putniņš.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes opozīcijas partijas savākušas nepieciešamos 20 parakstus, lai rosinātu Rīgas domes priekšsēdētāja Burova atstādināšanu, aģentūru LETA informēja partijas "Latvijas attīstībai" pārstāve Ieva Graudiņa-Šutko.

"Mēs redzam, ka Burovs netiek galā ar domes vadību, tādēļ pieņemts lēmums pieprasīt viņa demisiju," sacīja Graudiņa-Šutko.

Saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", sēdi par neuzticības izteikšanu priekšsēdētājam ir jāsasauc divu nedēļu laikā.

Taujāts, kādēļ opozīcija izvēlas "iet garāko ceļu", nevis rosināt sasaukt tādas ārkārtas sēdes, kurām jānotiek vienas dienas laikā, deputāts Vilnis Ķirsis (V) skaidroja, ka "Burovs sēdi tikpat labi var sasaukt arī rīt".

Ķirsis nekomentēja, kādēļ opozīcija izvēlējusies šādu taktiku, kā arī neatbildēja, vai šo sēdi sasaucot, opozīcija tajā vispār piedalītos un balsotu.

Savukārt deputāts Dainis Locis (VL-TB/LNNK) norādīja, ka šādā veidā opozīcija grib pārbaudīt Burova spējas nodrošināt balsu vairākumu. "Mēs gribam redzēt, vai tiešām Burovam vairs nav neviena neatkarīgā deputāta atbalsta, jo varianti ir dažādi. Mēs šajā spēlē neko nezaudēsim, jo, ja viņam balsis būs, tad būs, ja nebūs, tad iegūsim ārkārtas vēlēšanas," pauda Locis.

Taujāti, vai gadījumā nav tā, ka opozīcija "met kažoku uz otru pusi" un apzināti izvairās no ārkārtas vēlēšanām, abi domnieki atbildēja noraidoši, sakot, ka tā ir "daļa no viņu taktikas".

Iepriekš vairums opozīcijas pārstāvju vairākkārt pauduši viedokli, ka vēlas ārkārtas vēlēšanas, un viens no veidiem, kā to nodrošināt, ir sasaukt trīs domes ārkārtas sēdes pēc kārtas, nenodrošinot tajās kvorumu.

Neraugoties uz to, ka otrdien no amata tika atcelts vicemērs Vadims Baraņņiks, tai pat brīdī izjaucot koalīcijas balsu pārsvaru, opozīcija līdz šim nav izmantojusi iespēju to izdarīt.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieces Vladovas atstādināšana no amata patlaban netikšot prasīta.

Rīgas domē mazākuma koalīciju patlaban veido "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai", kuriem ir 28 deputātu balsis. Opozīcijai ir 24 balsis - astoņas no partijas "Latvijas attīstībai", septiņas no Jaunās konservatīvās partijas, piecas no Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un četras no "Vienotības".

Vēl domē ir astoņi neatkarīgie deputāti. NDF apvienojušies četri no "Saskaņas" izslēgtie domnieki, deputātu blokā "Rīgai!" darbojas no "Latvijas attīstībai" izslēgtais Oskars Putniņš, kā arī kādreizējie JKP biedri Imants Keišs un Druvis Kleins. Tāpat domē strādā deputāte Baiba Broka, kura apturējusi savu darbību VL-TB/LNNK.

Rīgas domē koalīcija izjuka šonedēļ, kad ar deputātu balsu vairākumu no amata tika atstādināts vicemērs Baraņņiks.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu