Latvija paudusi atbalstu UNESCO Bioētikas programmai veicot iemaksu 15 000 eiro apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvija paudusi atbalstu UNESCO Bioētikas programmai veicot brīvprātīgo iemaksu 15 000 eiro apmērā UNESCO aktivitāšu atbalstam bioētikas jomā, informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Komunikācijas nodaļā

Pagājušajā nedēļā, 13.novembrī, UNESCO Ģenerālās konferences laikā notika IZM, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Pastāvīgās pārstāvniecības OECD un UNESCO tikšanās ar UNESCO Sociālo un humanitāro zinātņu sektoru, lai apspriestu Latvijas un UNESCO sadarbību bioētikas jomā.

Tikšanās laikā Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece OECD un UNESCO Ivita Burmistre un IZM valsts sekretāra vietniece Gunta Arāja pasniedza UNESCO Sociālo un humanitāro zinātņu sektora vadītājai izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) parakstītu vēstuli par Latvijas brīvprātīgo iemaksu 15 000 eiro apmērā UNESCO Bioētikas programmā.

Šos līdzekļus plānots izmantot, lai izstrādātu jaunus kapacitātes celšanas instrumentus par dzimumu līdztiesības jautājumiem bioētikā un zinātnes un tehnoloģiju ētikā UNESCO 2020.-2021.gada programmā. Tāpat ministrijā skaidroja, ka par šiem līdzekļiem plānots pabeigt UNESCO Sociālo un humanitāro zinātņu sektora ietvaros izstrādāto izglītības un mācību moduli par dzimumu līdztiesību un bioētiku, kas tiks piedāvāts izglītības institūcijām, nacionālajām bioētikas un ētikas komitejām, pētniekiem, politikas veidotājiem un citām ieinteresētajām pusēm mācību īstenošanai.

Papildus, atkarībā no izmantotā līdzekļu apmēra, Latvijas finansējums tiks novirzīts mācību moduļu par dzimumu līdztiesību un klimata pārmaiņu ētiku un zinātnes un tehnoloģiju ētiku izstrādei.

Latvijas sniegtais atbalsts UNESCO Bioētikas programmai ir turpinājums līdzšinējai veiksmīgajai sadarbībai ar UNESCO bioētikas jomā, pauda IZM. Ministrijā uzsvēra, ka ieguldījums apliecina, ka Latvija iestājas par bioētikas principu aizsargāšanu un ētiskas zinātnes un mākslīgā intelekta risinājumu radīšanu, un nostiprina Latvijas kā nopietna starptautiska partnera tēlu starptautiskajās bioētikas diskusijās.

Tāpat ministrijā atzīmēja, ka UNESCO ir viena no ietekmīgākajām starptautiskajām organizācijām bioētikas jomā, ko pierāda 2005.gadā pieņemtā UNESCO Vispārējā bioētikas un cilvēktiesību deklarācija, kas globāli ir kļuvusi par vienu no pamata dokumentiem bioētikas jautājumu risināšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu