ECT atzīst par pieņemamu Ungārijas tranzīta zonu patvēruma meklētājiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka / LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa ceturtdien secinājusi, ka Ungārija nav pārkāpusi divu patvēruma meklētāju tiesības uz brīvību, 2015.gadā ievietojot viņus tranzīta zonā uz robežas ar Serbiju.

Šī bija pirmā lieta, kas ierosināta Eiropas Cilvēktiesību tiesā saistībā ar pretrunīgi vērtētajām Ungārijas robežas tranzīta zonām, kas kopš 2017.gada ir vienīgās vietas, kur nelegālie imigranti var pieteikties uz patvērumu Ungārijā.

Eiropas Komisija (EK) un ANO cilvēktiesību eksperti ir kritizējuši šīs zonas.

Lietas ietvaros netika skatīts jautājums par apstākļu pasliktināšanos šajās zonās pēdējos gados.

Divi Bangladešas pilsoņi, kuri iesūdzēja Ungāriju tiesā, netika aizturēti un varēji brīvi atstāt zonu un atgriezties Serbijā, norādīja Eiropas Cilvēktiesību tiesa.

Tomēr tiesa lēma, ka Ungārijas varasiestādes ir pārkāpušas viņu tiesības, izraidot viņus uz Serbiju, iepriekš neizvērtējot risku, ka tur viņu lūgumi pēc patvēruma var netikt izskatīti vai ka viņi var tikt nosūtīti atpakaļ uz Grieķiju.

Eiropas Cilvēktiesību tiesas Lielās palātas lēmums anulē zemākās instances palātas lēmumu, ar kuru 2017.gadā tika atzīts, ka abi Bangladešas pilsoņi tika aizturēti tranzīta zonā, pārkāpjot viņu tiesības.

Lielā palāta secināja, ka sūdzības iesniedzēji brīvprātīgi ieradušies tranzīta zonā, lai lūgtu patvērumu Ungārijā, un varēja jebkurā brīdī pamest zonu, dodoties atpakaļ uz Serbiju.

Tiesa arī norādīja, ka abiem vīriešiem nav nācies gaidīt zonā pārmērīgi ilgu laiku, jo Ungārijas varasiestādes viņu lūgumus pēc patvēruma izskatījušas 23 dienu laikā.

Tomēr divi tiesneši nepiekrita Lielās palātas lēmumam, paužot uzskatu, ka patvēruma meklētāju lēmumu šķērsot robežu nevar uzskatīt par izvēli, kas izdarīta no brīvas gribas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu