Krievvalodīgo skolēnu vecāki sašutuši par to, ko bērniem liek lasīt literatūras stundās (41)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

LTV raidījumā "4.studija" vērsusies Rīgas 10.vidusskolas audzēknes māte, kura sūdzas, ka vidusskolēniem liekot lasīt dažādu tautību starpā naidu kurinošu tekstu.

Sieviete norādīja uz fragmentu no latviešu rakstnieka Gunara Janovska romāna "Sōla", kas jālasa 12.klases skolēniem.

Fragments no Gunara Janovska romāna "Sōla"
Fragments no Gunara Janovska romāna "Sōla" Foto: ekrānuzņēmums no raidījuma

Māte uzsver, ka Janovska darbs iekļauts mācību programmā, tātad tas pēdējās skolēniem jālasa visās valsts skolās.

LTV žurnālisti noskaidroja, ka grāmata patiešām iekļauta 12.klases ieteicamās literatūras sarakstā programmas "Cilvēka attieksmes maiņa pret tradicionālajām vērtībām" ietvaros, ko izstrādājusi Izglītības un zinātnes ministrija.

"Tā ir mana prasība - lasīt šo romānu pilnā apjomā," saka Rīgas 10.vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Ieva Grahoļska, kura uzskata, ka Janovska darbam "Sōla" esot vieta "latviešu literatūras zelta fondā". Konkrētais fragments viņas stundās neesot nekādā veidā izcelts.

"Mācību līdzekļu izvēle, ko skolotājs izmanto mācību stundās, ir skolotāja atbildība un profesionalitātes jautājums. (..) Ja skolotāja ir izvēlējusies konkrēto fragmentu izmantot mācību stundā, viņai būtu jāspēj šī izvēle pamatot un izskaidrot. Gan skolēniem, gan viņu vecākiem," savā komentārā uzsver Valsts izglītības satura centrs. "Pirmkārt, lai samazinātu pārpratumus, kas rodas no dažādām interpretācijām un satura uztveres, otrkārt, kas šajā gadījumā ir būtiski, lai izvairītos no kādas skolēnu grupas aizskāruma."

Literatūras eksperte Iveta Ratinīka apliecina, ka Janovska romānu "Sōla" savā apmācības programmā iekļaujot teju katrs otrais literatūras skolotājs.

Arī LTV žurnālisti iesaka skatītājiem izlasīt trimdas rakstnieka Janovska 1963.gadā iznākušo romānu.

Janovskis dzimis 1916.gadā, bet 1944.gadā valsti pameta un atlikušo mūžu nodzīvoja trimdā. Janovski uzskata par vienu no labākajiem latviešu prozaiķiem.

Noskaties sižetu:

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu