"Tīrīga" domā, kā atkritumu apsaimniekošanā sadarboties ar Rīgas domi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

AS "Tīrīga", iespējams, meklē variantus, kā sadarboties ar Rīgas domi pēc 11.decembra, kad beigsies valdības noteiktā ārkārtējā situācija atkritumu apsaimniekošanas jomā galvaspilsētā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

"Tīrīga" juristi apmeklējuši Rīgas domi, lai vienotos par sadarbību galvaspilsētā pēc 11.decembra, piedāvājot mainīt noslēgtā koncesijas līguma nosacījumus, proti, "Tīrīga" esot gatava samazināt sadarbības līgumu līdz 10 gadiem, līdztekus samazinot arī solīto investīciju apjomu, par šādu risinājumu mēģinot vienoties arī ar Konkurences padomi.

Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) aģentūrai LETA apstiprināja, ka no "Tīrīga" puses tiešām bijuši priekšlikumu par sadarbības termiņa samazinājumu līdz 10 gadiem, kā arī investīciju apjoma samazināšanu. "Taču tas nav saistīts ar to, kā risināt situāciju ar atkritumu izvešanu pēc 11.decembra," apgalvoja mērs.

Domes vadība sola, ka jau nākamnedēļ tiks apstiprināti domes saistošie noteikumi, kas paredzēs pilsētu sadalīt četrās apsaimniekošanas zonās, attiecīgi tikšot grozīts arī iepirkuma nolikums.

Konkurences padomes komentāru šajā jautājumā aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies iegūt.

Sadarbības scenārijs ar "Tīrīgu" varētu būt iespējams arī tādēļ, ka dome plāno izsludināt sarunu procedūru, lai vienotos ar pašreizējiem atkritumu apsaimniekotājiem par to, lai turpinātu sadarbību uz līdzšinējiem nosacījumiem līdz brīdim, kad noslēgsies izsludinātais iepirkums uz pakalpojuma sniegšanu uz septiņiem gadiem.

Sākotnēji domes vadība pauda, ka ar sarunu procedūras uzvarētājiem iedzīvotājiem jauni līgumi jāpārslēdz nebūs, taču Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, - ja netiks pagarināts ārkārtējās situācijas regulējums, ministrija nesaredz juridiski korektu veidu, kā dome varētu sadarboties ar pašreizējiem atkritumu apsaimniekotājiem, neliekot iedzīvotājiem pārslēgt jaunus līgumus.

Kā pieļāvuši ministrijas pārstāvji, ja līgumi būs jāpārslēdz, domei, visticamāk, nepietiks laika noorganizēt, ka to izdara visi rīdzinieki, kas nozīmē, ka būs jāmeklē cits variants, kā nodrošināt atkritumu izvešanu pilsētā pēc 11.decembra.

LETA jau ziņoja, ka ceturtdien Rīgas domes Mājokļu un vides departaments ir izsludinājis jaunu atklātu konkursu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, vienlaikus plānojot sarunu procedūru pakalpojuma nepārtrauktības nodrošināšanai līdz tā beigām.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes vadītāja Evija Piņķe aģentūrai LETA apliecināja, ka konkurss ir izsludināts, ņemot vērā spēkā esošos saistošos noteikumus. Iepriekš vēstīts, ka jaunos noteikumus, kas tostarp paredz vietvarā atkritumu apsaimniekošanu dalīt četrās zonās, ļaujot vienam kandidātam pretendēt uz pakalpojuma sniegšanu maksimāli trijās, neapstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Piņķe arī apstiprināja, ka izsludinātais iepirkums paredz trīs atkritumu apsaimniekošanas zonas un viens piegādātājs varēs iegūt tiesības sniegt pakalpojumu tikai vienā zonā.

Kā informēja domē, konkurss izsludināts uz septiņiem gadiem no līguma spēkā stāšanās brīža vai līdz Konkurences padomes galīgajam lēmumam, ja tiks atzīts, ka noslēgtais šī gada 14.jūnija koncesijas līgums ar "Tīrīga" ir spēkā esošs un uzņēmums ir tiesīgs turpināt līguma slēgšanu ar iedzīvotājiem un sākt pakalpojuma sniegšanu. 

Pēc Rīgas domes pārstāvju teiktā, piedāvājumi tiks izvērtēti, ņemot vērā pretendentu piedāvāto maksu par nešķirotu sadzīves atkritumu un bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanu, kā arī specializētās tehnikas nodrošinājumu pakalpojuma sniegšanai un bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītās vākšanas iespējas nodrošināšanu.

Vienlaikus, lai nodrošinātu Rīgas administratīvajā teritorijā atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu nepārtrauktību, departaments arī veiks sarunu procedūru ar visiem atkritumu apsaimniekotājiem, kas darbojas pašvaldības teritorijā, tādējādi nodrošinot atkritumu apsaimniekošanu arī pēc šā gada 11.decembra, kad beigsies ārkārtas situācijas termiņš šajā jomā. Plānots, ka sarunu procedūras rezultāti būs zināmi līdz novembra beigām.

Patlaban iepirkuma noteikumi paredz, ka pretendenti var pieteikties līdz 2020.gada 6.janvārim. Provizoriski iepirkums varētu noslēgties februārī. Turpretim sarunu procedūru saistībā ar darba turpināšanu pēc 11.decembra, kad beigsies ārkārtas situācijas termiņš šajā jomā, varētu izsludināt nākamnedēļ.

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) žurnālistiem 21.novembrī paziņoja, ja Rīgas dome līdz 11.decembrim nebūs radusi risinājumu atkritumu apsaimniekošanas jomā, VARAM visticamāk iniciēs tās atlaišanu.

Tāpat vēstīts, ka Rīgas pilsētas pašvaldība un SIA "Getliņi EKO" ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide".

Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus. Jūnija sākumā "Getliņi EKO" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Konkurences padome, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi EKO". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, Konkurences padome pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aizliedz "Tīrīga" slēgt līgumus ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu pēc 15.septembra.

11.septembrī valdība izsludināja ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā. Ņemot vērā valdības rīkojumu, Rīgas dome organizēja sarunu procedūru, kuras laikā trīs no četriem līdzšinējiem atkritumu apsaimniekošanas operatoriem piekrita turpināt nodrošināt pakalpojumu sniegšanu. Attiecīgi kopš 15.septembra Rīgā atkritumus izved pēc ārkārtas situācijas pagaidu plāna.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija 1.oktobrī pēc Administratīvā apgabaltiesas lēmuma paziņoja, ka ir sagatavojusi grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā, kas paredz, ka Rīgas domei atkritumu apsaimniekošana būs jānodrošina vairākās zonās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu