Ekspolitiķi Šķēle un Šlesers vēlas kļūt par baņķieriem un grasās pirkt "Meridian Trade Bank" (38)

CopyLinkedIn Draugiem X
Andris Šķēle un Ainars Šlesers
Andris Šķēle un Ainars Šlesers Foto: Lita Krone/LETA

Pēc 2008. gada pasaules finanšu krīzes valstis vienojās palielināt banku kapitāla pietiekamības prasības. Tas nozīmē, ka pašiem īpašniekiem bankās jāiegulda lielāku drošības spilvenu, lai tās varētu pārdzīvot krīzes. Plānots, ka jaunās prasības spēkā stāsies pēc diviem gadiem, un jau šobrīd bankas prognozē, ka daudzām tās izpildīt nebūs pa spēkam. Kapitāla nepietiekamība bija viens no iemesliem, kādēļ Finanšu un kapitāla tirgus komisija apturēja "PNB Bankas" darbību. Bet palielināt kapitālu uzraugi liek arī citām bankā, vēsta raidījums "Nekā personīga".

"Meridian Trade Bank" ir viena no Latvijas mazākajām un vecākajām kredītiestādēm. Tai līdz šī gada beigām jāatrod finanšu investors, pretējā gadījumā   bankā nebūs pietiekami daudz naudas, lai tā turpinātu darbu. "Meridian Trade Bank" izdevies atrast pat vairākus investorus, no kuriem lielākais ir Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram piederošs uzņēmums.

Miljardieris Arkādijs Rotenbergs ir viens no tuvākajiem Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugiem. Bērnībā viņi kopā nodarbojās ar džudo un sambo. Rotenberga firmas no valsts saņēmušas daudzus miljardiem dolāru vērtus pasūtījumus, arī Soču olimpisko spēļu ciemata un Kerčas tilta būvniecībā. Kopā ar brāli Borisu un dēlu Igoru ilgus gadus Rotenbergi bija Krievijas bagātākā ģimene. Viņiem neiztrūka arī oligarhu komplektam obligātā banka, Rotenbergiem tā bija "SMP Bank".

Viņi 2006. gadā nopirka banku Latvijā. Tā bija "Skonto" grupas uzņēmējiem piederošā "Multibanka". Tobrīd banka bija uz bankrota sliekšņa ASV sankciju draudu dēļ par naudas atmazgāšanu. Rotenbergi "Multibanku" pārsauca par "SMP Bank". Draudzība ar Putinu Rotenbergiem ļāva pelnīt arī Latvijā - Krievija Latvijā dzīvojošajām militārpersonām pensijas sāka maksāt caur šo banku un turpina darīt to joprojām.

Pēc Krimas aneksijas Eiropas Savienība Akādiju Rotenbergu iekļāva sankciju sarakstā. Lai Latvijas "SMP bank" varētu turpināt strādāt, akcijas pārņēma "SMP bankas" menedžments. Tā atkal tika pie jauna vārda - "Meridian Trade bank". Rotenbergiem Garkalnē pieder smalka villa, bet par to gadiem nav maksāti nodokļi. Šovasar pašvaldība lēmusi parādu piedzīt, īpašumu izsolot. 

Pie visiem īpašniekiem 22 gadus banku vadīja Svetlana Dzene. Gandrīz tikpat ilgi padomē strādāja viņas dzīvesbiedrs Andris Dzenis. Pēc Rotenbergu aiziešanas Dzenes ģimene ar 37% bija lielākie akcionāri. Šajā laikā banka par tai neizdevīgiem nosacījumiem finansējusi Dzeņu īpašumus. Par to   Finanšu un kapitāla tirgus komisija "Meridian Trade Bank" pirms diviem gadiem sodīja un lika maksāt 900 tūkstošus eiro. Akcionāri Dzeņus no bankas amatiem izmeta un vērsās policijā.

Šoruden banka ar bijušo valdes priekšsēdētāju noslēgusi mierizlīgumu. "Meridian Trade Bank" nepiedzīs no Dzenes kompensāciju, bet Dzene atteikusies no 27% bankas akciju. Tie tagad oficiāli pieder pašai kredītiestādei, kuras padomi vada Jurijs Adamovičs, bet valdi - Solvita Deglava. Abiem bijusi pieredze banku sakārtošanā, jo viņi bijuši "Parex" vadībā pēc tam, kad to pārņēma valsts.

Rakstiskā atbildē "Meridian Trade Bank" pārstāve informē, ka akcijām tiek meklēti īpašnieki. Pēc Komerclikuma tas ir jāizdara gada laikā, taču tik daudz laika bankai nav.

"Meridian Trade Bank" ir no visām Latvijas bankām viszemākais kapitāla pietiekamības rādītājs. Kredītiestādes stabilitātei banku uzraugs līdz šī gada beigām liek palielināt līdzekļus bankā. Tāpēc "Meridian Trade Bank" meklē finanšu investoru, kam pārdod akcijas. Lai to izdarītu un darījumu saskaņotu FKTK, atlicis mēnesis.

Banku uzrauga prasību izpildīšanai bankā jāiegulda ap 10 miljoniem eiro. Pretējā gadījumā FKTK var lemt par bankas licences apturēšanu. Pārdot savas akcijas gatavi arī citi bankas mazie akcionāri. "Nekā personīga" zināms, ka būtisku daļu no nepieciešamās summas gatavi ieguldīt ekspolitiķi Andris Šķēle un Ainārs Šlesers caur kopīgo uzņēmumu "MCH Investīcijas". Tas ir lielākais "Rīgas tirdzniecības ostas" īpašnieks un pagājušajā gadā guvis 9,5 miljonu eiro tīro peļņu, vēsta raidījums.

Pārējo investīciju daļu ieguldīt sola vairāki tranzītbiznesa uzņēmēji un "Meridian Trade Bank" padomes priekšsēdētājs Jurijs Adamovičs. Pēc "Parex" sadalīšanas labajos un sliktajos aktīvos viņš izveidojis putnu fermu Alūksnē, bet "Meridian Trade Bank" nonāca, nopērkot akcijas no tranzītbiznesa uzņēmēja Mihaila Gaņeva. Gaņevs savulaik ziedoja Šlesera un Šķēles partijai "Par labu Latviju". Adamovičš ar 5 000 eiro atbalstījis "KPV LV".

Potenciālajiem investoriem jāgūst arī Eiropas Centrālās bankas atļauja. Pēc oficiāla pieteikuma saņemšanas atļauju vai atteikumu pirkt banku sniedz 60 darba dienu laikā. Ja rodas problēmas, tad termiņu var pagarināt vēl par 30 darba dienām.

Šo piektdien potenciālie bankas investori oficiāli vērsušies FKTK. Pēc darījuma banka specializēsies industriālu uzņēmumu kreditēšanā, nosaukumu mainot uz "Industra". Rīgas ostā strādājošie uzņēmēji nav vienīgie, kas vēl saredz potenciālu banku biznesā. Neoficiāli zināms, ka jaunas bankas veidošanu apsver arī ieguldījumu pārvaldītāja "Indexo" īpašnieki.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu