"Trīsreiz atjautīgāks par visgudrāko studentu." Deviņgadīgs brīnumbērns ceļā uz bakalaura grādu (36)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Auklējot rokās kucēnu, beļģis Lorens Simons izskatās kā jebkurš deviņgadīgs puika. Šis iespaids strauji izplēn, kad viņš sāk stāstīt par pētniecību, ar ko nodarbojas universitātē Nīderlandē, vēsta aģentūra "Reuters".

Viņš strādā pie smadzeņu impulsu simulatora. "Mēs izvietojam neironus un radām savienojumus, lai redzētu, kādu iespaidu medikaments atstās uz konkrētu smadzeņu daļu," Lorens stāsta par savu darbu, kurā sapludināta biomedicīna un elektroniskā inženierija.

Foto: Reuters/ScanPix

Lorens, kura IQ ir 145, ir ceļā uz pasaules jaunākā universitātes absolventa titulu. Plānots, ka decembrī beļģu brīnumbērns iegūs bakalaura grādu elektrotehnikā no Eindhovenas Tehnoloģiju universitātes.

"Es plānoju iegūt arī doktora grādu un piemācīties nedaudz medicīnas, bet pirms tam - atvaļinājums,"

par saviem plāniem pēc pirmā grāda iegūšanas stāsta puika.

Foto: Reuters/ScanPix

Lorens vidusskolas vielu apguva apmēram gada laikā. Savukārt bakalaura programmu, kas parasti prasa trīs gadus, viņš pabeigs deviņos mēnešos.

"Visi profesori uzņem Lorenu ar lielu entuziasmu," atklāj Eindhovenas Tehnoloģiju universitātes elektrotehnikas programmas direktors Sjērds Hulshofs. "Šī situācija ir unikāla, jo tik jaunu studentu mums nekad nav bijis.

Cik ātri darbojas viņa prāts - mēs nespējam iedomāties, kas notiek viņa galvā.

Viņš ir, iespējams, trīs reizes atjautīgāks par visgudrāko studentu, kāds mums jebkad bijis."

Foto: AFP/SCANPIX

Lai arī Lorena vecums šķiet pavisam neticams tādam sasniegumam kā universitātes absolvēšana, viņš ir tikai apmēram gadu jaunāks par amerikāni Maiklu Kīrniju, kurš bakalaura grādu ieguva 10 gadu un četru mēnešu vecumā. Tas notika 1994.gadā, liecina Ginesa Pasaules rekordu grāmatas informācija.

No mācībām brīvajā laikā Lorenam patīk doties pastaigās ar suni, spēlēt "Minecraft" un "Fortnite", kā arī publicēt fotogrāfijas sociālajā tīklā "Instagram".

Kā savu iedvesmas avotu viņš min izgudrotāju Nikola Teslu. Lorena nākotnes sapnis - nodarboties ar mākslīgo orgānu tehnoloģiju pētniecību. "Maniem vecvecākiem ir sirds slimības," viņš stāsta.

Foto: AFP/SCANPIX

Daudzas universitātes jau iesūtījušas Lorenam piedāvājumus studiju turpināšanai. Vecāki viņam palīdz tos izvērtēt. Ģimene atklāj, ka pagaidām vispievilcīgākās šķiet studiju iespējas ASV rietumkrastā.

Lorena tēvs Aleksandrs neņemas pareģot, kāda izvērtīsies dēla nākotne, jo līdz šim viņš pārspējis visas cerības. Taču viņš uzsvēra, ka neesot nekādas steigas.

"Pagaidām viņš spēlējas ar izglītību, tikai rotaļājas," saka tēvs. "Un mēs to pieņemam."

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu