Noskaties. Jānis Aišpurs iedzied "Div’ dūjiņas" (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Aišpurs
Jānis Aišpurs Foto: @lmt

Piedzīvojot latviešu kara drāmas "Dvēseļu putenis" pirmizrādi, LMT mājas viedtelevīzija sadarbībā ar LTV1 piedāvā raidījumu sēriju "Ieklausies Dvēseļu putenī", kurā Latvijas spilgtākās mūzikas personības atklāj strēlnieku dziesmu izcelsmi un nozīmi, kā arī iedzied tās jaunās Reiņa Sējāna aranžijās. 

Mūziķis, grupas “The Sound Poets” solists Jānis Aišpurs devies izzināt tautasdziesmu “Div’ dūjiņas”, lai noskaidrotu, kādēļ latviešu strēlniekiem tā bijusi tik nozīmīga.

Strēlnieku dziesma "Div’ dūjiņas".

Filmas “Dvēseļu putenis” veidotāji, strādājot pie filmas, veikuši apjomīgu vēstures izpēti par Pirmo pasaules karu. Iepazīta arī nozīmīga tā laika sastāvdaļa – strēlnieku dziesmas. Jaunais raidījums, kas tapis pēc filmas režisora Dzintara Dreiberga un mūziķa Māra Mihelsona iniciatīvas izgaismo latviešu kultūrvēsturisko strēlnieku dziesmu mantojumu un skaidro, par ko tās vēsta, kāda ir to izcelsme un kādēļ tās tik maz tiek dziedātas valsts svētkos mūsdienās.

Jānim Aišpuram uzticēts iedziedāt latviešu tautas dziesmu “Div’ dūjiņas”, un mūziķis tiekas ar literatūrzinātnieci Janīnu Kursīti-Pakuli, lai uzzinātu vairāk par dziesmā iekodēto vēstījumu. Tāpat Jānis devies apciemot arī strēlnieka Pētera Ganiņa mazdēlu, muzikantu Normundu Tušinski, kurš no vectēva mantojis ermoņikas, kas viņam bijušas līdzi arī strēlnieku gaitās, cīnoties Pirmajā pasaules karā. Abi mūziķi ne tikai apspriedīs strēlnieku rindās populārās dziesmas, bet arī liks ieskanēties senajam instrumentam.

Iedvesmojoties no dzirdētiem stāstiem un mūzikas instrumentu skaņām, Jānis Aišpurs kopā ar Reini Sējānu dziesmai “Div’ dūjiņas” radījuši patiesi emocionālu skanējumu.

Raidījuma “Ieklausies Dvēseļu putenī” ietvaros strēlnieku dziesmas pēta arī tādas spilgtas Latvijas mūzikas personības un grupas kā “Carnival Youth” un mūziķis Goran Gora, Linda Leen, “Cosmos”, grupa “Instrumenti”, “Musiqq” un Intars Busulis.

Raidījums “Ieklausies Dvēseļu putenī” divās epizodēs katru trešdienas vakaru plkst. 20.00 līdz pat 27. novembrim skatāms LTV1 kanālā, bet raidījuma arhīvs pieejams arī LMT mājas viedtelevīzijā, lietotnē LMT straume un internetā.

"Ieklausies Dvēseļu putenī”.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu