"Kā atkal būt tai Debijai, kas es biju?" (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Debija lielāko daļu sava mūža nodzīvoja kā sieviete. 44 gadu vecumā viņa uzsāka hormonu terapiju, veica dzimuma maiņas operāciju un nomainīja vārdu uz Lī. Tagad - 61 gada vecumā - viņa atkal grib būt Debija, vēsta raidorganizācija BBC.

Debijai veikta falloplastija - operācija, kurā no apakšdelma ādas tiek izveidots dzimumloceklis. Viņa 17 gadu garumā lietoja testosteronu, vīrišķo hormonu, kas pastiprināja apmatojuma augšanu uz sejas un veidoja muskuļotāku augumu.

Viņa cerēja, ka dzimuma maiņa palīdzēs "būt pieņemtai pasaulē". Taču tagad Debija nolēmusi vēlreiz veikt dzimuma maiņas procesu, šoreiz - atgriežoties pie dzimuma, kurā piedzima.

Vairums cilvēku, kuri veikuši dzimuma maiņas operāciju, ir apmierināti ar savu lēmumu. Taču neliela daļa vēlāk nolemj atgriezties atpakaļ pie sava sākotnējā dzimuma. Dažos pētījumos minēts, ka tie ir ap 2% no visiem dzimuma maiņas operācijas veicējiem, taču eksperti raidorganizācijai BBC norādījuši, ka šie pētījumi nav pārāk uzticami. Oficiālu datu nav.

Debija domā, ka viņas lēmumam mainīt dzimumu pamatā bija bērnībā pieredzētā seksuālā vardarbība. "Es domāju, ka kļūšu par citu cilvēku," saka Debija. "Es pārvērtīšos par kādu citu un atstāšu to traumēto sievieti pagātnē."

Taču psihoterapijas ceļā Debija esot sapratusi, ka viņas gadījumā tas esot bijis "mēģinājums aizbēgt" no pagātnes pieredzes. 

Dzimuma maiņas apvēršana ir ļoti strīdīgs jautājums. Plastiskais ķirurgs Kristofers Ingfīlds, kurš specializējas darbā ar transpersonām, norāda - daļa dzimuma maiņu veikušie cilvēki bažījas, ka tas, ka neliela daļa šo soli vēlāk nožēlo, varētu noskaņot sabiedrību pret dzimuma maiņas procesu kā tādu, lai gan daudziem cilvēkiem tas ļauj dzīvot pilnvērtīgu dzīvi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu