Lubānas ezera austrumu dambis tiks nodots valsts īpašumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: TVNET

​Rēzeknes novada pašvaldība Lubānas ezera austrumu dambi Rēzeknes novada Nagļu pagastā nodos valsts īpašumā Zemkopības ministrijas valdījumā valsts meliorācijas sistēmas būvniecības, uzturēšanas un ekspluatācijas, kā arī pretplūdu pasākumu nodrošināšanai, šodien nolēma valdība.

Zemkopības ministrija (ZM) skaidro, ka Rēzeknes novada pašvaldībai piederošais nekustamais īpašums sastāv no zemes 11,49 hektāru platībā un ar to saistītās inženierbūves "Austrumu dambis" 3,97 kilometru garumā Nagļu pagastā, Rēzeknes novadā. ZM, izmantojot valsts nekustamo īpašumu, būs saistoša Aizsargjoslu likumā noteiktā kārtība atbilstoši aizsargjoslu veidam. 

Zeme un uz tās esoša inženierbūve ar nosaukumu "Austrumu dambis" atrodas Rēzeknes novada pašvaldības uzskaitē, bet funkcionāli šie īpašumi tiek izmantoti kā infrastruktūras objekti, norobežojot no Lubānas ezera aptuveni 830 hektāru lielu teritoriju, lai to aizsargātu no applūšanas. Minētie objekti uzturami atbilstošā stāvoklī ar piemērotu hidrobūves noturību un stiprību, lai nodrošinātu meliorētās zemes vai apkārtējās teritorijas ūdens režīmu, hidrotehniskās un meliorācijas būves vai tās daļas darbību, bet pašvaldībai nav pietiekamu resursu regulārai objekta apsekošanai, tehniskā stāvokļa novērtēšanai, kā arī uzturēšanai un nepieciešamos atjaunošanas darbus organizēšanai.

Lubāna ezera austrumu dambi plānots nodot valsts ZM padotības iestādes "Zemkopības ministrijas nekustamo īpašumu" valdījumā, lai nodrošinātu nodrošinātu Lubāna ezera hidrotehnisko būvju kompleksu un pilnvērtīgu apsaimniekošanu. "Nekustamā īpašuma "Lubānas ezera austrumu dambis" nodošana valsts īpašumā ir loģiska un lietderīga, jo tas kalpos efektīvākai valsts funkcijas izpildei un nodrošinās normatīvo aktu prasībām atbilstošu valsts īpašumā esošo ūdens objektu, tostarp to valstij piederošo meliorācijas sistēmu vienotu uzturēšanu un apsaimniekošanu, kuru ekspluatāciju un uzturēšanu atbilstoši Meliorācijas likuma prasībām īsteno valsts," skaidro ministrijā. 

Tādējādi visus Lubānas ezera apkārtējās teritorijas uzturēšanai paredzētās meliorācijas sistēmas infrastruktūras objekti tiks iekļauti vienotā valsts meliorācijas sistēmā un nodoti pārvaldīšanā Meliorācijas likumā noteiktajiem speciālistiem, kas organizēs operatīvu un kvalificētu šo objektu apsekošanu un nodrošinās attiecīgu novērtējumu par to tehnisko stāvokli, kā arī optimālu objekta uzturēšanu un nepieciešamos atjaunošanas darbus, lai aizsargātu šo teritoriju no applūšanas, norāda ZM.

ZM noteikts pienākums nekustamo īpašumu bez atlīdzības nodot Rēzeknes novada pašvaldībai, ja tas vairs netiek izmantots Meliorācijas likumā noteiktās funkcijas nodrošināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu