Jācer, ka apokalipse nebūs līdzīga 19. gadsimta astroloģijas žurnālā pareģotajai (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Apokalipse 19. gadsimta litogrāfijās
Apokalipse 19. gadsimta litogrāfijās Foto: Wellcome Collection

Apokaliptiskās ainas bija iespiestas astroloģiskajā žurnālā “Prophetic Messenger” vai “Rafaēla Almanahs”, kas tika izdots no 1827. līdz 1861. gadam.

Krāsainās litogrāfijas, kurās attēlotas visai apokaliptiska rakstura ainas, atrodas muzeja un arhīva “Wellcome Collection” kolekcijā.

Litogrāfiju autors ar pseidonīmu Rafaels cerēja vairot erceņģeļa Rafaēla – romiešu dievu vēstneša Merkurija ekvivalenta – varenību. 19. gadsimta pirmajā pusē Rafaēla vārdu un tēlu izmantoja daudzi britu astrologi, kas baigu beigās kopā lika pamatus astroloģijas atdzimšanai.

FOTO: APOKALIPSE 19. GADSIMTA LITOGRĀFIJĀS

Lai arī litogrāfijas ir grūti interpretēt pašas par sevi, tomēr tās mums sniedz priekšstatu, kā Rafaēla astroloģiskie pareģojumi atšķīrās no tiem, kādus mēs esam pieraduši redzēt laikrakstos mūsdienās.

Šajos pareģojumos neparādās īpaša interese par indivīda likteni. Tieši otrādāk – tajos attēloti pūļi, karadarbība un iznīcība; kuģu vraki, zemestrīces, nemierīgas sapulces, pērkona negaisi un dēmoni. Tam visam pa vidu redzamas arī tādas tajā laikā populāras personības kā karaliene Viktorija un Napoleons III.

Ņemot vērā, ka šīs litogrāfijas bija sarežģīti interpretēt, nākamajā žurnāla izdevumā tika publicēts to skaidrojums.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu