Ziemas kļūs mazāk ziemīgas un sniegainas (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ziema Lapzemē. Ilustratīvs attēls.
Ziema Lapzemē. Ilustratīvs attēls. Foto: Valtteri Mulkahainen/Caters News/Caters News Agency

Trešdien Latvijā saglabāsies apmācies laiks, daudzviet gaidāma dūmaka un nelieli nokrišņi, prognozē sinoptiķi. Pārsvarā līņās lietus, vietām būs neliela atkala un sniegs. Apledojums uz ceļiem vairāk iespējams valsts austrumu daļā.

Pūtīs lēns līdz mērens dienvidu, dienvidaustrumu vējš. Gaisa temperatūra būs -2..+3 grādi. Rīgā 27.novembrī gaidāms apmācies laiks, iespējama dūmaka un neliels lietus. Pūšot mērenam dienvidu, dienvidaustrumu vējam, gaiss iesils līdz +2 grādiem.

Kad un vai sāksies ziema?

Daudzus arvien biežāk nodarbina jautājums par to, vai tiešām globālā sasilšana ir mīts, vai klimata izmaiņas tiešām skar arī Latviju. Tā arī tagad - kad Latvijā sāksies ziemas sākumam un decembrim atbilstošāki laika apstākļi un vai vispār vairs būs ziemas kā kādreiz - ar dziļu sniegu un ilgu un stipru salu. Ir sajūta, ka ziemas kļūst siltākas un sniega mazāk.

Kā Latvijas Radio atzinis Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datu analītiķis Viesturs Zandersons: "Samazinās gan dienu skaits, kad ir sniegs, samazinās dienu skaits, kad ir daudz sniega, un samazinās arī sniega sega". 

Savukārt maksimālā sniega sega, kas izkrīt intensīvajos nokrišņos, nesamazinās. Tas nozīmē, ka vidējā sniega sega samazināsies, bet saglabāsies intensīvas snigšanas gadījumi, un arī nākotnē būs intensīvie sniegi, kas apgrūtina ikdienu, Latvijas Radio stāstīja Zandersons. Tas nozīmē, ka ir jābūt gataviem ziemām, kurās kopumā sniega būs maz, bet, kad uzsnieg, tad pamatīgi.

Speciālists arī atklāj, ka īpaši laikapstākļi paredzami arī pilsētās - salīdzinot ar valsti kopumā, pilsētās vienmēr būs siltāk nekā ārpus tām. Klimata izmaiņas pilsētās izjutīs visvairāk, jo ziemas nokrišņi īpaši ietekmēs infrastruktūru un apbūvi, kad būs īslaicīgi silts un īslaicīgi auksts laiks, nevis noturīgi sala periodi. 

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) profesore Andra Blumberga LR stāstīja, ka, piemēram, ja mūris nav pareizi nosiltināts no iekšpuses un kļūst mitrs, tad pēc vairākām sasalšanām un atkušanām tas var kļūt bīstami. Šeit darbs laboratorijās zinātniekiem un pētniekiem, kā šo laikapstākļu ietekmi padarīt mazāk postošu un kādus pielāgošanās mehānismus varētu izmantot, lai saglabātu būvi drošu.

Tāpat arī vasarās Latvijā būs jārēķinās ar izmaiņām – pēdējos gadus vasarās tās ir tropiskās naktis, kad diennakts minimālā temperatūra ir augstāka par 20 grādiem. Ja pagaidām tās ik vasaru ir no 3 līdz 14, tad pēc sliktākajiem scenārijiem 2100. gadā tādu būs jau ap 18.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu