EK iepazīstina ar lielākajiem izaicinājumiem Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Somijas galvaspilsētā Helsinkos notiekošajā Eiropas Mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) asamblejā Eiropas Komisija (EK) iepazīstinājusi ar ikgadējo ziņojumu par Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, norādot, ka Latvijai lielākie izaicinājumi saistīti ar inovācijām un strādājoši kvalifikācijas attīstīšanu. 

EK norāda, ka, neskatoties uz neseno progresu, nepieciešami papildu pūliņi, lai palielinātu strādājošo iesaistīšanos profesionālajā izglītībā. Šai apmācībai nepieciešams saskanēt ar pašreizējām kvalifikācijas prasībām, un tai jāveicina mazkvalificēto darbinieku prasmju uzlabošana.

Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā Latvijas uzņēmumus varētu atbalstīt turpmākas investīcijas digitālo prasmju apgūšanas mūžizglītības programmās, skaidro EK.

Tikmēr privāto investīciju trūkums izpētes un izstrādes jomā, kā arī nesenās problēmas, ar kurām MVU saskārušies bankas finansējumu iegūšanā, negatīvi ietekmē ekonomisko attīstību visās nozarēs. Koncentrēšanās uz produktivitātes izaugsmi un eksporta iespēju paplašināšana, jo sevišķi pārrobežu e-tirdzniecības jomā, būs svarīga Latvijas ekonomikas attīstībai, uzsver komisija.

EK ziņojumā teikts, ka MVU ir jo sevišķi liela nozīme Latvijas nefinanšu uzņēmējdarbības ekonomikā. Komisija sagaida, ka MVU radītās pievienotās vērtības spēcīga izaugsme turpināsies, laika periodā no 2018.gada līdz 2020.gadam pieaugot par 14,5%. Sagaidāms, ka nodarbinātība šādos uzņēmumos šajā laika periodā pieaugs par 4%, lielāko daļu šīs izaugsmes veicinot mikrouzņēmumiem, kuros nodarbinātība palielināsies par 6,1%.

Tādējādi līdz 2020.gadam, visticamāk, tiks radītas aptuveni 20 600 jaunas MVU darba vietas.

Komisija arī vēsta, ka 2018.gadā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs kopumā bija mazliet vairāk nekā 25 miljoni MVU, no kuriem 93% bija mikrouzņēmumu. Šī gada pavasarī publiskotās prognozes liecina, ka MVU pievienotā vērtība ES šogad pieaugs par 4,1%, bet nākamgad - par 4,2%. Tikmēr nodarbinātība šādos uzņēmumos palielināsies attiecīgi par 1,6% un 1,4%.

Pirmo reizi vairāk gadu laikā MVU pievienotā vērtība un nodarbinātība pērn pieaugusi visās ES dalībvalstīs. Kopumā MVU pievienotā vērtība pagājušajā gadā palielinājās par 4,1%, bet nodarbinātība - par 1,8%.

Asambleju, kas ir Eiropas mazo un vidējo uzņēmumu nedēļas galvenais notikums, organizē Eiropas Komisija kopā ar ES prezidējošo valsti.

Asambleja, kurā vienkopus sapulcējušies uzņēmēju asociāciju pārstāvji, politiķi un biznesmeņi, Somijas galvaspilsētā notiek no pirmdienas līdz trešdienai. Tās kulminācija, līdzīgi kā citus gadus, būs Eiropas uzņēmējdarbības veicināšanas balvu (EEPA) ceremonija. Uz 2019.gada balvām pretendē 51 projekts, no kuriem uzvarētājus izvēlēsies EK iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un mazo un vidējo uzņēmumu ģenerāldirektores Kristinas Šreiberes veidota žūrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu