Zilā vaļa sirdsdarbības ātrums zem ūdens – divi sitieni minūtē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vaļa astes spura.
Vaļa astes spura. Foto: Unsplash

Pirmo reizi zinātniekiem izdevies ierakstīt zilā vaļa sirds ritmu, atklājot, ka dzelmē tas var pazemināties līdz pat diviem sitieniem minūtē.

Ātrākais sirdsdarbības ātrums valim bija 37 sitienus minūtē liels, kad tas uzpeldēja no ļoti liela dziļuma, jo tajā brīdī valim vajadzēja atgūties un strauji ar skābekli apgādāt visu organismu.

Zilie vaļi ir lielākie dzīvnieki uz Zemes un var sasniegt pat 30 metru lielu garumu. Tiek uzskatīts, ka uz Zemes tie parādījās pirms aptuveni 1.5 miljoniem gadu. Šā gada sākumā zinātnieki atrada pierādījumus tam, ka bezzobainie vaļi attīstījās par milzīgiem dzīvniekiem krietni ātrāk nekā uzskatīts iepriekš.

Zilā vaļa lielais izmērs jau sen fascinē zinātniekus, kuri vēlas saprast vaļu fizioloģiju, proti, kā tie var būt tik lieli un vai tie var kļūt vēl lielāki.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PNAS”, rakstīts, ka zinātniekiem izdevās pievienot valim sirds monitoru. Vaļu tēviņam, kurš ir 15 gadu vecs, zinātnieki sekoja 8,5 stundas, kuru laikā tas uz 16,5 minūtēm nonira vairāk nekā 182 metru lielā dziļumā.

Elektrokardiogrammu zinātnieki ieguva ar četru valim piestiprinātu piesūcekņu palīdzību. Novērojuma beigu periodā šie piesūcekņi atdalījās no vaļa ķermeņa, pētnieki tos savāca un sāka analizēt iegūtos datus.

Izrādījās, ka niršanas laikā vaļa sirdspuksti palēninājās līdz pat diviem sirdspukstiem minūtē. Atgriežoties virs ūdens līmeņa, sirdsdarbības ātrums sasniedza 37 sitienu minūtē – kas ir tuvu ātrākajai novērotajai sirdsdarbībai zilo vaļu vidū.

Kad valis veic uzbrukumu savam medījumam, tā sirdsdarbība paātrinās vidēji 2,5 reizes, pirms atgūst savu iepriekšējo ātrumu, valim beidzot uzbrukumu.

Pētnieku komanda bija ļoti pārsteigta par šiem atklājumiem, jo arī sirdsdarbības ātruma zenīts bija lielāks, nekā zinātnieki paredzēja.

Zinātnieki saka, ka sirdsdarbības ātruma ieraksti liecina, ka zilais valis abos gadījumos sasniedza savu ķermeņa limitu un tā sirdsdarbība vairāk palēnināties vai paaugstināties nevarētu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu