Atklāj video projektu "Viena fotogrāfa stāsts"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Viena fotogrāfa stāsts"
"Viena fotogrāfa stāsts" Foto: publicitātes

27. novembrī Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga) sadarbībā ar advokātu biroju “Ellex Kļaviņš” iepazīstināja ar video projektu “Viena fotogrāfa stāsts”, kas ir turpinājums 2017. gadā uzsāktai sadarbībai un diviem “Vienas gleznas stāsts” projektam. Aplūko foto! 

Astoņās video mini-sērijās skatītajiem būs iespējams uzzināt vairāk par 20. gadsimta otrās puses un 21. gadsimta mākslas fotogrāfijām, kas iekļautas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pastāvīgajā ekspozīcijā un to autoriem. LNMM fotogrāfijas kolekcija koncentrējas uz to fotogrāfu darbiem, kuru vārdi kļuva plaši pazīstami 80. gados un jo īpaši 90. gados – pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas.

LNMM direktore Māra Lāce: “Divus gadu atpakaļ ar advokātu biroju “Ellex Kļaviņš” mēs strādājām pie projekta “Vienas gleznas stāsts”, kur paši mākslinieki stāstīja par savām gleznām, par saviem darbiem muzeja ekspozīcijā. Tālāk sadarbībā ar advokātu biroju “Ellex Kļaviņš” pēc turpinām šo sadarbību un, pateicoties manai kolēģei Elitai Ansonei, radās ideja, ka mums ir jāpievēršas fotogrāfu darbam.

Kāpēc fotogrāfu? Tāpēc, ka tieši pēdējos gados, pēdējos desmit gados un īpaši tieši pēdējos pāris gados, LNMM ļoti mērķtiecīgi vērsis uzmanību fotokolekcijas papildināšanai.

Jāatzīmē, ka LNMM vēsturiski fotokolekcija netika veidota. Pēdējos pāris gados arī vēsturiskā skatījumā vienu pēc otra apzinām fotogrāfu sniegumu un mēģinām veidot fotogrāfiju komplektus un izvietot tos ekspozīcijā. Tādēļ kolēģes izteiktā ideja man šķita ļoti vērā ņemama un mēs pievērsāmies nedaudz citiem stāstiem - fotogrāfu stāstiem un tā tapa “Viena fotogrāfa stāsts”."

Māra Brašmane ("Viena fotogrāfa stāsts")
Māra Brašmane ("Viena fotogrāfa stāsts") Foto: publicitātes

"Fotogrāfija nav tikai labās rokas rādītājpirksts, nospiests par kādu centimetru uz leju. Fotogrāfija ir domāšana.”

Ar šādu atziņu vienā no video stāstiem dalās fotogrāfijas vecmeistars Gunārs Janaitis. Jaunās “Viena fotogrāfa stāsta” sērijas atklāj astoņus aizraujošus stāstus par cilvēkiem, kas ar patiesu kaislību nodevušies lietai, par ko deg - fotogrāfijai. Šīs sarunas ikvienu rosina domāt, izzināt, atklāt un saskatīt vairāk nekā iespējams vien īsu brīdi uzmetot acu skatienu darbiem. Tās stāsta par laiku un cilvēkiem, kas to veidojuši. Šis ir jau trešais Ellex Kļaviņš sadarbības projekts ar LNMM. Ja pirmie divi ar nosaukumu “Vienas gleznas stāsts” pievērsās izcilāko latviešu glezniecības piemēru izzināšanai, tad šogad vēlamies īpaši izcelt tās vērtības, kas rodamas fotogrāfijas žanrā. Es ceru, ka "Viena fotogrāfa stāsts” ne tikai rosinās interesi par šo muzeja ekspozīcijas daļu, bet arī kalpos kā rosinošs impulss tālākam izziņas ceļojumam mākslas pasaulē,” sacīja Līga Mervina, advokātu biroja “Ellex Kļaviņš” vadošā partnere.

“LNMM pievienojās fotogrāfijas "mākslas pasaulei" tikai nesen, kad savā kolekcijā sāka iekļaut fotogrāfijas. Pamatu fotogrāfijas kolekcijas veidošanai lika Intas Rukas (1958) dāvinājums 2009.–2010. gadā. Tā bija apjomīga Egona Spura (1931–1990) darbu izlase. Desmit gadu laikā 20. gadsimta otrās puses – 21. gadsimta kolekcijā notikusi mērķtiecīga fotogrāfiju grupas veidošana, kas, lai arī vēl ir tapšanas procesā, no 2016. gada, kad muzejs atvērās pēc rekonstrukcijas, tika iekļauta LNMM pastāvīgajā ekspozīcijā,” par muzeja fotogrāfijas kolekciju stāsta LNMM Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas "Arsenāls" vadītāja (20. gs. 2. puse – 21. gs.) Elita Ansone.

Projekta dalībnieks, fotogrāfs Gunārs Binde pauž: "Projekts "Viena fotogrāfa stāsts" palīdz savest kopā mākslas baudītāju ar tās radītāju jeb autoru ar skatītāju. Video stāsti ļauj skatītājam ne tikai vērot autora darbus, bet arī pietuvināties mākslas darba tapšanas procesam. Šie video, kuros autors stāsta par saviem darbiem, arī man sniedz iespēju apmeklēt muzeju ne tikai kā vienkāršam ekspozīcijas skatītājam, bet kā līdzradītājam.”

Lai raksturotu šo periodu, video projektā “Viena fotogrāfa stāsts” izvēlēti astoņi autori un viņu LNMM ekspozīcijā pārstāvētie darbi: Andrejs Grants (1955), Inta Ruka (1958), Egons Spuris (1931–1990), Māra Brašmane (1944), Gvido Kajons (1955), Zenta Dzividzinska (1944–2011), Gunārs Janaitis (1934) un Gunārs Binde (1933). Ar personīgiem stāstiem par fotogrāfiju tapšanas vēsturi, to radīšanas laiku, idejām, tematiskajām līnijām un tēliem iepazīstina paši autori vai viņu daiļradei tuvi cilvēki – Latvijas fotomākslas ievērojami pārstāvji.

“Viena fotogrāfa stāsts” video latviešu, krievu un angļu valodās ikvienam interesentam būs pieejams muzeja mājas lapā www.lnmm.lv, LNMM mobilajā lietotnē, “YouTube” kanālā, Facebook lapā. Tāpat no janvāra “Viena fotogrāfa stāsta” ietvaros muzejā norisināsies radošas tikšanās ar projektā iesaistītajiem autoriem.

Foto: Video projekta “Viena fotogrāfa stāsts” atklāšanas pasākums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu