Ilgstoši apspiestas emocijas var radīt pusaudzim garīgas problēmas

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Katrā skolā var sastapt bērnus, kuriem var konstatēt kādu garīgās veselības problēmu. Mums visiem nepieciešama laba garīgā veselība, lai justos labi. Ir ļoti svarīgi runāt ar bērniem par emocijām, lai sarežģītajā pusaudžu vecumā viņi tās spētu pazīt un par tām runāt. 

Informāciju sagatavoja Kristiāna Lemberga, Ventspils pilsētas Sociālā dienesta Sabiedrisko attiecību speciāliste.

Ventspils pilsētas skolu sociālajiem pedagogiem bija iespēja apmeklēt Izglītības un zinātnes ministrijas organizētu pieredzes apmaiņas tikšanos Rīgā. Semināru vadīja ārsts - psihoterapeits, (Rīgas Stradiņu universitātes) RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras docētājs Artūrs Miksons, kurš ikdienā strādā gan ar pieaugušajiem, gan ar pusaudžiem, gan ģimenēm.

Pusaudži mēdz savas emocijas izpaust citur, savā vidē, un ir labi, ka viņi to dara. Viņi stāsta, ka viņu vecāki ir cita paaudze un neko nesaprot. Taču problēma ir tad, ja viņiem nav iespējas šādi savas emocijas paust.

Psihoterapeits skaidro, ka tajā brīdī, ja negatīvās emocijas ilgstoši tiek apslāpētas, tās pārvēršas par fiziska rakstura simptomiem - galvassāpes, dermatoloģiskas problēmas, kuņģa - zarnu trakta darbības traucējumi.

Tad tie tiek dažādos veidos ārstēti, taču, bieži vien, nesekmīgi, jo emocionālais fons nemainās. Ir svarīgi runāt par emocijām, mācīties tās pazīt un izrādīt jau kopš agras bērnības, jo apslāpētas emocijas rada nopietnas problēmas.

Sociālie pedagogi atzīst, ka tā bija lieliska iespēja apgūt gan jaunas teorētiskas zināšanas par jauniešu psihi, gan arī analizēt praktiskus piemērus no psihoterapeita prakses. Zināms, ka pusaudžu vecumā sākas iekšējā pretruna. No vienas puses - es esmu pieaudzis, kļuvis patstāvīgs, milzīga nozīme ir draugiem, mazāka - vecākiem, bet pretruna ir tajā, ka jaunietis joprojām nevar bez vecākiem.

Pieaugušiem bieži ir grūti pieņemt, ka bērnu bailes, cerības, sapņi ir tikpat nozīmīgi kā viņu pašu pārdzīvojumi.

Bērns pusaudžu vecumā atrodas konfliktā pats ar sevi un vienā mirklī viņš var visus mīlēt, bet otrā - aizcirst durvis un pateikt, ka visus ienīst. Svarīgākais pusaudzim ir zināt, ka neskatoties uz visu, vecāki viņu mīl un pieņem un ka pie viņiem var vērsties pēc atbalsta vai padoma. Savu izjūtu atpazīšana, runāšana par tām, atbalsta meklēšana ir nepieciešamas prasmes, kas dod izturību ikdienas grūtību pārvarēšanai. Tās uzlabo prasmi veidot attiecības, pastiprina interesi par mācīšanos, rada ticību saviem spēkiem.

Pusaudža vecumā ir ļoti daudz jautājumu, tāpēc ir svarīgi, ka viņam ir blakus kāds, kas pieņem un mēģina rast kompromisu, nevis nosoda viņu par viņa sajūtām!

Informāciju par sociālā atbalsta iespējām un citiem jaunumiem Ventspils pilsētas iedzīvotājiem iespējams saņemt Ventspils pilsētas Sociālajā dienestā, Raiņa ielā 10, tālr. 63601210 vai Ventspils pilsētas Sociālā dienesta Pārventas filiālē, Talsu ielā 39, tālr. 63663001, kā arī Ventspils interneta mājas lapā un sociālajā tīklā "facebook".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu