Tūkstošiem cilvēku Kolumbijā protestē pret valdību (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JUAN BARRETO / AFP

Tūkstošiem cilvēku Kolumbijā trešdien izgājuši ielās, lai protestētu pret prezidenta Ivana Dukes konservatīvās valdības īstenotajām ekonomikas reformām un pieprasītu pielikt punktu nedrošībai, kāda pēdējā laikā valda valstī.

Vairāk nekā 300 mūziķu atskaņoja klasisko mūziku lielam protestētāju pūlim vienā no Bogotas parkiem. Tikmēr centrālajā Bolivara laukumā demonstrācijā bija redzams milzīgs plakāts ar sestdien protestu laikā policijas sašautā protestētāja Dilana Krusa attēlu. Viņš trīs dienas vēlāk mira slimnīcā no gūtā ievainojuma.

Demonstrācijās trešdien piedalījās studenti, skolotāji, arodbiedrības un kreiso partiju pārstāvji, kā arī citi kolumbieši, kuri skandēja tādu saukļus kā "Nost ar Duki!" un "Vairs nekādu korupciju!".

Foto: JUAN BARRETO / AFP

Demonstrācijas trešdien notika arī citās Kolumbijas pilsētās.

Raidorganizācija "Caracol" ziņo, ka Bukaramangā, Čīles ziemeļos, izcēlušās protestētāju un policijas sadursmes, bet kopumā demonstrācijas noritējušas mierīgi atšķirībā no pagājušās ceturtdienas.

Pagājušajā ceturtdienā 250 000 cilvēku piedalījās protestos pret valdības iecerētajām pensiju sistēmas reformām un izmaiņām darba likumā, finansējuma trūkumu izglītības sektoram un bruņotu grupējumu uzbrukumiem kopienu līderiem.

Kopš ceturtdienas Kolumbijā regulāri notikušas mazākas demonstrācijas, kas bieži pāraugušas vardarbībā, sadursmēs ar policiju, laupīšanās un vandālismā. Protestu un nekārtību laikā dzīvību zaudējuši vismaz četri cilvēki.

Pēc otrdien piedzīvotās neveiksmes sarunās ar prezidentu Nacionālā streiku komiteja, kas ietver arodbiedrības un pilsoniskās sabiedrības grupas, trešdien tikās ar Kongresa locekļiem.

Senāta prezidents Lidio Garsia aicināja Duki sākt "tiešu dialogu" ar Nacionālo streiku komiteju, kas organizējusi valsts mēroga demonstrācijas un pieprasījusi ekskluzīvas sarunas bez uzņēmējdarbības līderu, politisko partiju un citu dalībnieku piedalīšanās.

Kāda 67 gadus veca žurnāliste pirms došanās uz demonstrāciju ziņu aģentūrai DPA sacīja, ka pilnībā neatbalsta valdības ekonomikas politiku, kas nāk par labu turīgajiem, un valdības acīmredzamo nevēlēšanos īstenot vairākus nozīmīgus 2016.gadā ar FARC noslēgtā miera līguma punktus.

Kāds cits protestu dalībnieks norādīja, ka valdība ir reaģējusi uz protestiem ar "represijām un militarizāciju" un ir radījusi baiļu atmosfēru, kāda parasti piemīt diktatūrām.

Duke ir paziņojis par izmaiņām gaidāmajā nodokļu reformā, tostarp pievienotās vērtības nodokļa atvieglojumiem iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem un samazinātām veselības apdrošināšanas iemaksām pensionāriem, kuri saņem mazas pensijas. Taču Nacionālā streiku komiteja vēlas, lai valdība atsakās no visas reformas un nākusi klajā ar virkni citu prasību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu