FM: 2020. gadā no iekasētajiem nodokļiem visvairāk līdzekļu tiks novirzīti sociālajai aizsardzībai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Nākamgad no iekasētajiem nodokļiem valsts budžetā visvairāk līdzekļu tiks sociālajai aizsardzībai, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).

Ceturtdien Valsts prezidents Egils Levits izsludināja nākamā gada valsts budžetu. 2020.gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 9,9 miljardu, bet izdevumi desmit miljardu eiro apmērā.

FM sagatavojusi informatīvu grafiku, kurā skaidrots, kur nonāk katrs cents no viena nodokļos samaksātā eiro.

Pēc ministrijā vēstītā, vairāk nekā trešdaļa jeb 37,9 centi no viena nodokļos samaksātā eiro 2020.gadā tiks novirzīti iedzīvotāju sociālajai aizsardzībai jeb tādiem izdevumiem kā iedzīvotāju slimības, invaliditātes, vecuma, ģimenes un bezdarbnieku pabalsti. Salīdzinot ar 2019.gada budžetu, nākamgad sociālajai aizsardzībai no viena nodokļos samaksātā eiro tiks novirzīts par 0,2 centiem vairāk.

Veselībai no viena nodokļos samaksātā eiro nākamajā gadā tiks novirzīti 10,9 centi, kas ir tik pat, cik 2019.gadā.

Izglītībai, zinātnei, sportam un kultūrai no viena nodokļos samaksātā eiro tiks novirzīti 8,4 centi, kas arī tik pat, cik šogad, bet sabiedriskajai kārtībai un drošībai tiks novirzīti 5,4 centi, kas no viena nodokļos samaksātā eiro ir par 0,3 centiem mazāk nekā šogad.

Valsts aizsardzībai nākamgad tiks novirzīts 6,1 cents no viena nodokļos samaksātā eiro, kas ir tik pat, cik šogad.

Tāpat no viena nodokļos samaksātā eiro 16,9 centi tiks piešķirti dotācijām pašvaldībām un nodokļiem pašvaldībām jeb par 0,4 centiem mazāk nekā gadu iepriekš.

Savukārt ekonomiskajai darbībai, tostarp satiksmei un lauksaimniecībai no viena nodokļos samaksātā eiro tiks novirzīti 5,2 centi, kas ir par 0,3 centiem vairāk nekā šogad.

Valsts parāda apkalpošanai un iemaksām Eiropas Savienības budžetā no viena nodokļos samaksātā eiro tiks novirzīts 5,1 cents jeb par 0,2 centiem vairāk, bet 0,4 centi no viena nodokļos samaksātā eiro tiks vides aizsardzībai, kas ir tik pat, cik šogad.

Tāpat 1,1 cents no viena nodokļos samaksātā eiro tiks Valsts prezidenta kancelejai, Saeimai, Ministru kabinetam un ministrijām, kas ir par 0,1 centu mazāk.

Savukārt 2,6 centi no viena nodokļos samaksātā eiro paredzēti pārējiem izdevumiem, tostarp diplomātiskajām misijām ārvalstīs un līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu