Ģimnāzijas direktoram jāskaidrojas par "Grūtniecības krīzes centra" vadīto lekciju (23)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partijas "No sirds Latvijai" dibinātājs, Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas direktors Andris Priekulis
Partijas "No sirds Latvijai" dibinātājs, Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas direktors Andris Priekulis Foto: Paula Čurkste/LETA

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) lūdzis Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas direktora Andra Priekuļa skaidrojumu par trešdien notikušo lekciju saistībā ar seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem, pavēstīja IKVD Vecākā eksperte Jana Veinberga.

Viņa skaidroja, ka IKVD ceturtdien, pamatojoties uz publiskajā telpā izskanējušo informāciju par ģimnāzijā notikušo lekciju saistībā ar seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem, lūdzis ģimnāzijas direktoram sniegt rakstveida skaidrojumu par minēto lekciju, tai skaitā lekcijas mērķi un sasniedzamiem rezultātiem, atbilstību izglītības programmām un valsts izglītojamo audzināšanas vadlīnijām, kā arī to, kuri ģimnāzijas darbinieki un kuru klašu izglītojamie piedalījās lekcijā, vai dalība tajā bija obligāta un vai ģimnāzijā saņemtas sūdzības par lekcijas norisi.

Priekulis aģentūrai LETA apstiprināja, ka trešdien skolā notikusi nodarbība jauniešiem par reproduktīvo veselību, ko vadījis "Grūtniecības krīzes centrs". Viņš stāstīja, ka nodarbība notikusi 9. un 12.klašu skolēniem, kuru vecāki un paši skolēni piekrituši šādai nodarbībai.

Direktors uzsvēra, ka ģimnāzija mēdz sadarboties ar dažādām iestādēm, kas vada nodarbības un ļoti nopietni izvērtē konkrēto iestādi pirms akceptēt sadarbību. Tāpat viņš skaidroja, ka ja nodarbībām piekrituši vecāki, skolēni un iebildumu nav, tad nodarbības notiek. Tomēr, ja kādam nav vēlmes piedalīties konkrētajā nodarbībā, tad skolēni varot nepiedalīties.

Tāpat viņš stāstīja, ka 12.klašu skolēniem notika atsevišķa nodarbība zēniem un meitenēm, lai norisinātos diskusijas. Kopā ar meitenēm nodarbībā piedalījusies bioloģijas skolotāja, kura teikusi, ka viss bijis atbilstoši, ar tikumisku, bet korektu pieeju. Savukārt kopā ar puišiem bijusi sociālā pedagoģe un šajā nodarbībā esot bijušas diskusijas par "brīvo mīlestību", kurā puiši varot mainīt meitenes, un zēni neesot piekrituši lektora paustajam, ka attiecībām sākumā jānobriest. Bijusi neapmierinātība, ka nodarbību vadītāji "neejot līdzi laikam".

Sociālajos tīklos ievietotajos "Grūtniecības krīzes centra" izdales materiālos sacīts, ka "drošākais veids, kā izvairīties no neplānotas grūtniecības vai jebkuras infekcijas slimības ir atturēšanās no seksa (no jebkura seksuāla kontakta), kamēr neesi precējies".

"Grūtniecības krīzes centra" izdales materiālos arī pausta informācija par prezervatīvu efektivitāti, kas balstīta visas pasaules Slimību kontroles un profilakses centru 2000.gada jūnijā organizētajā konferencē sacītajā.

Priekulis skaidrojot publiski izskanējušos tikumiskos principus, kas nodarbībā skolēniem stāstīti norādīja, ka Latvijas Satversmē ir rakstīts, ka "laulība ir valsts piedāvātais instruments, kas aizsargā bērnus" un šī nianse esot tikumības koncepcija. Tāpat viņš uzsvēra, ka tā nav reliģiska, tomēr arī reliģija to akceptē.

"Ja kādam liekas, ka [stāstītais] ir nepareizi, tad cilvēks var iziet ārā. Ar varu nevienam neuzspiežam šeit būt," stāstīja Priekulis.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu