Dānijā par dronu pirkšanu "Islāma valstij" notiesā trīs cilvēkus

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Dānijā ceturtdien trīs vīrieši notiesāti saistībā ar apsūdzībām, ka viņi iegādājušies dronus un citu tehniku džihādistu grupējumam "Islāma valsts" izmantošanai Sīrijā un Irākā.

Tīmekļa veikalos Dānijā no 2013. līdz 2017.gadam trijotne iegādājusies no attāluma vadāmus lidmašīnu modeļus, dronus, termālās kameras un citas komponentes, konstatēja tiesa.

Sodi tiks pasludināti 6.decembrī.

Apsūdzētie nav notiesāti pēc likuma stingākajiem pantiem par terorismu, kas viņiem draudētu ar mūža ieslodzījumu. Šobrīd viņiem draud līdz sešiem gadiem cietumā par palīdzības sniegšanu teroristu organizācijai, vēsta ziņu aģentūra "Ritzau".

Trijotne - skolotājs, velomehāniķis un taksometra šoferis - savu vainu neatzīst. Tiesa viņu vārdus neatklāj.

Apsūdzētais, kurš strādājis par taksometra šoferi, vairākas reizes devies uz Turciju, līdzi ņemot kameras un citu tehniku, norādīja prokurors.

Termālās kameras izmantotas izlūkošanā pirms 2014.gada augusta uzbrukuma Sīrijas armijas bāzei valsts ziemeļos. Uzbrukumā tika nogalināti vairāki cilvēki.

Pierādījumu vidū bija arī zibatmiņa, kurā uzskaitīti visi pirkumi, kā arī informācija par lidmašīnu modeļiem un to, kā pagatavot spridzekļus.

Policija un drošības dienests PET veica vairākas kratīšanas Kopenhāgenas reģionā un pirmo aizturēšanu veica 2017.gada septembrī.

Prāva sākās šā gada septembrī.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

"Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu