Lietuvas Seims ratificējis līgumu ar Latviju par kopīgu robežas uzturēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Elvijs

Lietuvas Seims ceturtdien ratificējis līgumu ar Latviju par Latvijas-Lietuvas valsts robežas kopīgu uzturēšanu un pilnvaroto robežas pārstāvju darbību, kas jūlijā parakstīts Helsinkos.

Par šā līguma ratificēšanu balsoja 90 Lietuvas parlamenta deputāti, pret - neviens, un arī atturējušos šai balsojumā nebija.

Līgums reglamentē kopīgu abu valstu robežas uzturēšanu un pilnvaroto robežas pārstāvju darbību, nosakot kārtību, kādā veicama robežas, robežzīmju un pierobežas joslas uzturēšana, robežas inventarizācija un kopīga valstu robežas, robežzīmju un pierobežas joslas apsekošana.

Sešu mēnešu laikā no līguma stāšanās spēkā tiks izveidota kopīga komisija, kas būs atbildīga par valsts robežas uzturēšanu un inventarizācijas organizēšanu un koordinēs jautājumus par robežas stāvokli un marķējuma uzturēšanu. 

Lietuva robežas inventarizācijas darbiem 2020.gadā paredzējusi atvēlēt 556 000 eiro. Lielākā daļa šo līdzekļu tiks ieguldīti robežstabu un pierobežas joslas sakārtošanai.

Turpmākai minimālai robežas uzturēšanai gadā būs vajadzīgi aptuveni 69 000 eiro, bet vēl aptuveni 90 000 eiro laikā no 2020. līdz 2022.gadam paredzēts

atvēlēt ģeodēziskajiem mērījumiem un kartogrāfiskajiem darbiem.

Šobrīd ir spēkā 1931.gada Latvijas un Lietuvas līgums par robežzīmju un pierobežas joslas uzturēšanu un 2002.gada Latvijas un Lietuvas valdību līgums par pilnvaroto valsts robežas pārstāvju darbību, bet šie līgumi vairs nav aktuāli, jo nav pielāgoti valstu dalībai Šengenas telpā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu