Ukraina kritizē "Apple" par Krimas aneksijas atzīšanu (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ukraina paudusi nosodījumu ASV tehnoloģiju lieluzņēmuma "Apple" lēmumam piekāpties Maskavas prasībām un turpmāk Krievijā savās lietotnēs Ukrainai piederošo Krimas pussalu attēlot kā Krievijas teritoriju.

"Ļaujiet man to izskaidrot jūsu pašu jēdzienos, "Apple"," reaģējot uz vēsti par uzņēmuma lēmumu, tviterī pauda Ukrainas ārlietu ministrs Vadims Pristaiko. "Iztēlojieties - jūs žēlojaties par to, ka jūsu dizainu un idejas, gadu darbu un daļu jūsu sirds nozog jūsu ļaunākais ienaidnieks, bet kādam nelietpratējam ir nospļauties par jūsu ciešanām. Tādas ir sajūtas, kad jūs Krimu nodēvējat par Krievijas zemi," skaidroja ministrs.

""Apple", lūdzu, lūdzu - palieciet pie tehnoloģijām un izklaides. Globālā politika nav jūsu stiprā puse."

Ukrainas vēstniecība ASV ierakstījusi tviterī: "Mums šķiet, ka šajā Pateicības dienā ukraiņi "Apple" neizteiks nekādu pateicību."

Atbalstu Ukrainai paudusi arī Lietuva.

"Mēs aicinām "Apple" pārskatīt savu analfabētisko nostāju, jo Krimā "status quo" nav mainījies - Krievija to joprojām okupē," tviterī ierakstījis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

Par to, ka "Apple" pakļāvies Maskavas spiedienam Krimas jautājumā, trešdien paziņoja Krievijas Valsts dome.

Turpmāk "Apple" karšu un laika ziņu lietotnēs, ja tās tiks izmantotas Krievijā, Maskavas anektētā Krimas pussala un Sevastopole tiks attēlotas kā Krievijas teritorija.

Savukārt, ja šīs lietotnes tiks izmantotas citviet, Krima tiks norādīta kā nevienam nepiederoša teritorija.

Krievija un "Apple" sarunas ilgušas jau vairākus mēnešus, un sākotnēji uzņēmums centās situāciju atrisināt, Krimu parādot kā strīdus teritoriju un aizvācot jebkādas norādes uz pussalas piederību Ukrainai.

Tikmēr cits globālais tehnoloģiju gigants "Google" savās kartēs Krimu attēlo kā nevienam nepiederošu teritoriju.

Tomēr arī "Google" Krimas vietvārdus atveido saskaņā ar krievu, nevis ukraiņu rakstību un savās kartēs iezīmē līniju, kas attēlo "de facto" pastāvošo robežo, kas Krimu atdala no pārējās Ukrainas teritorijas.

Krievija 2014.gadā okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, taču starptautiskā sabiedrība nav atzinusi šīs prettiesiskās agresijas sekas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu