Teātra darbinieku savienība atbild uz Bjorkas kritiku par "Spēlmaņu nakti"

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizvadītās "Spēlmaņu nakts" balvas pasniegšanas ceremonijas uzmanības centrā bija mākslinieks, nevis kāda konkrēta teātra aktieris, komentējot Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktores Danas Bjorkas atklāto vēstuli, sacīja Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa.

Kā ziņots, 27.novembrī Bjorka atklātajā vēstulē norādīja, ka viņas ieskatā "Spēlmaņu nakts" balvas pasniegšanas scenārijā un režijā "gadu no gada mūsu teātra esamība tiek apzināti vai neapzināti ignorēta". Tāpat viņa pauda uzskatu, ka Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra kolektīvam tiek liegtas iespējas justies piederīgiem šiem svētkiem.

"Gadu no gada pašā ceremonijā Čehova teātris tiek pieminēts tikai nomināciju sarakstos, savukārt pašā ceremonijas gaitā gandrīz četru stundu laikā uz skatuves notiek vien dažu latviešu teātru svētki, atstājot uzmanības novārtā pārējos," pauda teātra vadītāja.

Savukārt LTDS priekšsēdētāja Šiliņa-Gaismiņa norādīja, ka ceremonijas režija un scenārijs bija par mākslinieku, par cilvēku, nevis par konkrētu teātra aktieri. Tāpat viņa vērsa uzmanību, ka 2017.gadā teātra aktrise Ņina Ņeznamova saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā.

"Toreiz Rīgas Krievu teātra pārstāvji kāpa uz skatuves un aktrisi apsveica. Tāpat teātrī ir notikušas "Spēlmaņu nakts" ceremonijas, no kurām pēdējā notika 2011.gadā," sacīja Šiliņa-Gaismiņa.

LTDS priekšsēdētāja pastāstīja, ka Rīgas Krievu teātris netiek speciāli ignorēts un šādiem apgalvojumiem īsti nav pamatojuma. Šiliņa-Gaismiņa informēja, ka teātra direktore Bjorka, kura ir arī LTDS valdē, savus komentārus sniegs 9.decembrī, kad notiks savienības valdes sēde.

"Varbūt sēdē es tiešāk uzzināšu, kas ceremonijā īsti nav paticis un kas uztverts, kā aizvainojošs," pastāstīja Šiliņa-Gaismiņa.

Tāpat viņa akcentēja, ka šogad "Spēlmaņu nakts" balvai no Rīgas Krievu teātra bija izvirzīti 15 nominanti.

"Es domāju, ka ar to jau viņi ir uzvarētāji. Tāpēc es aicinu cilvēkus iet uz "Spēlmaņu naktij" nominētajām izrādēm, ieskaitot Rīgas Krievu teātri, jo tās ir sezonas spilgtākie sasniegumi," sacīja Šiliņa-Gaismiņa.

Kā ziņots, "Spēlmaņu naktī" par gada kostīmu mākslinieci atzina Kristīni Pasternaku par kostīmiem izrādei "Mana skaistā lēdija", kas iestudēta Rīgas Krievu teātrī, kā arī par kostīmiem operai "Burvestība. Pajaci" Latvijas Nacionālajā operā un baletā. Savukārt gada gaismu mākslinieka laurus plūca Oskars Pauliņš par darbu 2018./2019.gada sezonā Latvijas Nacionālajā teātrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Latvijas Nacionālajā operā un baletā, kā arī par darbu Jaunajā Rīgas teātrī.

Foto: Noslēgusies "Spēlmaņu nakts" balvu pasniegšanas ceremonija

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu