"Latvenergo" koncerna peļņa deviņos mēnešos - 62,03 miljoni eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

AS "Latvenergo" koncerna apgrozījums šogad deviņos mēnešos bija 649,654 miljoni eiro, kas ir par 1,2%% vairāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā, savukārt koncerna peļņa samazinājās par 24,9% un bija 62,03 miljoni eiro, liecina kompānijas sniegtā informācija biržai "Nasdaq Riga".

Finanšu pārskatā norādīts, ka 2019.gada deviņos mēnešos koncerna darbības rezultātus ietekmēja globāli un reģionāli faktori, ieskaitot elektroenerģijas un dabasgāzes cenas - "Nord Pool" sistēmas cena samazinājās par 9%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, un par 2% saruka arī Latvijas elektroenerģijas "spot" cena, savukārt dabasgāzes cenas "Gaspool" un "TTF" tirdzniecības zonās bija vidēji par 32% zemāka nekā gadu iepriekš. 

Vienlaikus kompānijas pārstāvji atzīmē, ka vidējās elektroenerģijas cenas Ziemeļvalstīs un Baltijā šogad deviņos mēnešos bija zemākas nekā attiecīgajā periodā pērn, kas saistīts ar Ziemeļvalstu hidrobilances normalizēšanos. Attiecīgajā periodā hidroloģiskie apstākļi Ziemeļvalstīs veicināja hidroizstrādes pieaugumu Skandināvijā. Līdztekus lielākai hidroizstrādei elektroenerģijas cenu ietekmēja zemākas energoresursu cenas un pieaugošās emisijas kvotu cenas. Savukārt nepastāvīgā vēja staciju izstrāde radīja svārstīgu ikstundas "spot" cenu dinamiku.

Papildus iepriekš minētajiem faktoriem Baltijas valstīs elektroenerģijas cenu ietekmēja mazāka elektroenerģijas izstrāde Baltijā, it īpaši Igaunijā. Tāpat cenas ietekmēja plānotie apkopes darbi "NordBalt" starpsavienojumā, samazinot pieejamās jaudas septembra mēnesī.

Koncernā 2019.gada deviņos mēnešos saražotas 3565 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas un 1216 GWh siltumenerģijas.

Elektroenerģijas izstrādes apmērs Daugavas hidroelektrostacijās (HES) samazinājās par 37% un bija 1367 GWh. To ietekmēja mazāka ūdens pietece Daugavā, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn.

Savukārt "Latvenergo" termoelektrostacijās (TEC) šogad deviņos mēnešos saražots par 17% vairāk elektroenerģijas nekā gadu iepriekš - 2159 GWh. TEC saražotās siltumenerģijas apmērs 2019.gada deviņos mēnešos sarucis par 21%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pagājušā gadā, ko ietekmēja konkurence un siltāki laika apstākļi apkures sezonā.

Šogad deviņos mēnešos mazumtirdzniecības klientiem Baltijā "Latvenergo" pārdevis 4868 GWh elektroenerģijas. Koncerna pārdotās elektroenerģijas apmērs Latvijā bija 3100 GWh, Lietuvā - 1000 GWh, bet Igaunijā - 700 GWh.

Tāpat "Latvenergo" pārstāvji norāda, ka 2019.gada februārī koncerns Latvijā sāka dabasgāzes mazumtirdzniecību mājsaimniecību klientu segmentā. Dabasgāzes biznesa klientu skaitu Baltijā septembra beigās veido 729 uzņēmumi, savukārt kopš mazumtirdzniecības sākšanas Latvijas mājsaimniecību segmentā klientu portfeli veido 3800 klientu.

Koncerna pašpatērētais un klientiem pārdotais gāzes apmērs 2019.gada deviņos mēnešos bija 5300 GWh, kas ir par 11% vairāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā.

Pārskatā atzīmēts, ka koncerns turpināja attīstīt arī citu mazumtirdzniecības produktu pārdošanu Baltijas valstīs. "Elektrum apdrošināts" klientu portfelis turpinājis stabilu pieaugumu, sasniedzot 58 700 klientu. Noslēgto līgumu skaits par saules paneļu pārdošanu un uzstādīšanu ir aptuveni 230, ar būtisku pieaugumu Lietuvas tirgū.

Šogad deviņos mēnešos darbu sāka četras "Elektrum" elektrotransporta uzlādes vietas un līdz septembra beigām veiktas apmēram 250 uzlādes ar kopējo patēriņu 3,1 megavatstunda (MWh).

Savukārt kopējais "Latvenergo" koncerna investīciju apmērs 2019.gada deviņos mēnešos saglabājies pagājušā gada līmenī un veidoja 158,9 miljonus eiro.

No kopējām investīcijām 82% ieguldīti tīklu modernizācijā, lai nodrošinātu augstāku pakalpojumu kvalitāti un drošumu. Daugavas HES hidroagregātu rekonstrukcijā, kas nodrošinās to darbību nākamos 40 gadus, ieguldīti 13,8 miljoni eiro, bet kopumā līdz 2022.gadam paredzēts investēt vairāk nekā 200 miljonus eiro. Septembrī pabeigts Kurzemes loka projekts, un kopējās tā izbūves izmaksas bija nepilni 230 miljoni eiro, no kuriem aptuveni pusi sedza Eiropas Komisijas līdzfinansējums. Līdz 2020.gada beigām paredzēta Trešā elektropārvades tīkla starpsavienojuma starp Igauniju un Latviju izbūve, kurā investīcijas sasniegs nepilnus 100 miljonus eiro.

"Latvenergo" koncerna apgrozījums 2018.gada deviņos mēnešos bija 642,007 miljoni eiro, bet koncerna peļņa bija 82,634 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu