Vairākiem Nacionālās operas un baleta darbiniekiem uzteikti pilna laika darba līgumi (4)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas Nacionālās operas ēka.
Latvijas Nacionālās operas ēka. Foto: Zane Bitere/LETA

Nepilnu mēnesi kopš darbu sācis jaunais Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš vairākiem darbiniekiem vienlaikus, tai skaitā ilggadējam operas galvenajam scenogrāfam Andrim Freibergam, uzteikti pilna laika darba līgumi, piedāvājot citas sadarbības formas, par Latvijas Radio noskaidroto vēsta portāls "lsm.lv".

Freibergs bijis galvenais scenogrāfs kopš 1993.gada un veidojis scenogrāfijas vairāk nekā 200 iestudējumiem ne vien LNOB, bet arī citos Latvijas teātros un ārzemēs. Viņš atturējies to komentēt, jo to liedzot vienošanās ar LNOB valdi.

Latvijas Radio arī neoficiāli zināms, ka esot panāktas vienošanās par darba attiecību pārtraukšanu ar štata solistiem Kristīni Gailīti un Viesturu Jansonu. Operā darbu līdzšinējā formātā vairs neturpinot arī vecākā mākslinieciskā darba koordinatore Ilze Sprancmane, kuras pienākumu lokā bija arī viesmākslinieku piesaiste.

LNOB valde gan uzsvērusi, ka tā, izvērtējot faktisko noslodzi, ir ar atsevišķiem darbiniekiem ir pārrunājusi turpmāko sadarbību, bet nevienam darbiniekam nav izsniegti uzteikumi vai atlaišana. Pēc valdes paustā, visos gadījumos ir meklēti kompromisi, panākta un parakstīta abpusēja vienošanās par pilna laika darba laika pārtraukšanu.

Tāpat valde atzīmē, ka operas žanrā mākslinieku nodarbināšana, slēdzot līgumus par konkrētiem izpildījumiem, ir vispārpieņemta un izplatīta prakse. Jau šobrīd šāda veida attiecības ir ar vairākiem vadošiem māksliniekiem un solistiem.

Attiecībā uz scenogrāfa pienākumiem Freibergam esot izteikts priekšlikums turpināt sadarbību kā valdes ārštata konsultantam scenogrāfijas jautājumos, saglabājot darba vietu LNOB.

Par izmaiņām operas darba organizēšanā zina arī Kultūras ministrijā, turklāt nozares ministrs ir LNOB kapitāldaļu turētājs. Ministrija uzsvērusi, ka personāla politika ir LNOB valdes kompetence.

Operas Skatuves mākslinieku un orķestra mūziķu arodbiedrību vadītājs Aldis Grunde par izmaiņām nezinot. Viņā gan piebilda, ka ne Freibergs, ne Jansons nav viņa vadītās arodbiedrības biedri.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu